Torcik kokosowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i pyszny torcik, nadaje się na wszystkie rodzinne uroczystości lub tylko do popołudniowej kawy w niedzielę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto;
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    wkładka kokosowa:
    20 dag białej czekolady
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 wafel kokosowy princessa
    3/4 szklanki wiórek kokosowych
    masa śmietankowa:
    25 dag serka mascarpone
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    3-4 łyżki cukru pudru
    25 dag malin
    dodatkowo:
    5 dag czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik kokosowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, żółtka dodać do ubitych białek i wymieszać przy pomocy robota na najmniejszych obrotach. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm średnicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st około 35 minut po upieczeniu ciasto energicznie upuszczamy z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

    Wkładka kokosowa:
    Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, wafelka schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce, czekolady połamać i zalać ciepłą śmietanką, wymieszać i umieścić miseczkę na garnku z gorąca wodą, mieszając rozpuścić. Do płynnej czekolady dodać wiórki oraz startego wafla, wymieszać.

    Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzić, połowę malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z dodatkiem serka mascarpone i cukru, następnie wymieszać żelatyną i rozgniecionymi malinami po dokładnym wymieszaniu delikatnie połączyć z całymi owocami.

    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
    Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wylać ciepłą jeszcze wkładkę kokosową, odstawić do przestudzenia, następnie wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem ciasta, wierzch posmarować resztą masy. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, ciasto wyjąć z formy, polać dowolnie czekolada i ozdobić owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Maliny Owoce Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować