Torcik kokosowy z malinami

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosty i pyszny torcik, nadaje się na wszystkie rodzinne uroczystości lub tylko do popołudniowej kawy w niedzielę.

iziona
  • 16 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

ciasto;
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
wkładka kokosowa:
20 dag białej czekolady
1/2 szklanki śmietany 30%
1 wafel kokosowy princessa
3/4 szklanki wiórek kokosowych
masa śmietankowa:
25 dag serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
25 dag malin
dodatkowo:
5 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik kokosowy z malinami

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, żółtka dodać do ubitych białek i wymieszać przy pomocy robota na najmniejszych obrotach. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm średnicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st około 35 minut po upieczeniu ciasto energicznie upuszczamy z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

    Wkładka kokosowa:
    Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, wafelka schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce, czekolady połamać i zalać ciepłą śmietanką, wymieszać i umieścić miseczkę na garnku z gorąca wodą, mieszając rozpuścić. Do płynnej czekolady dodać wiórki oraz startego wafla, wymieszać.

    Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzić, połowę malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić z dodatkiem serka mascarpone i cukru, następnie wymieszać żelatyną i rozgniecionymi malinami po dokładnym wymieszaniu delikatnie połączyć z całymi owocami.

    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
    Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wylać ciepłą jeszcze wkładkę kokosową, odstawić do przestudzenia, następnie wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem ciasta, wierzch posmarować resztą masy. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, ciasto wyjąć z formy, polać dowolnie czekolada i ozdobić owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladakokosMalinyowoceserek mascarpone
 

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: Cukiereczek

Tort kokosowy z malinami

To nie jest zwykły tort, bo na...

Ucierane kokosowe ciasto z malinami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierane kokosowe ciasto z malinami

U mnie powoli zaczyna się sezon...

Torcik brownie z kremem i malinami

Dodane przez: anamarisworld

Torcik brownie z kremem i malinami

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem...

Torcik z wiórkami kokosowymi

Dodane przez: ilka222

Szybki torcik z wiórkami kokosowymi

Bardzo łatwy i szybki torcik posypany...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sernik z malinami i likierem kokosowym

Sernik... Cóż tu dużo pisać! Najlepszy...

Fit torcik

Dodane przez: weronia1991

FIT torcik czekoladowo- orzchowy z malinami

Przygotowałam bezglutenowy orzechowo...