Tort Kinder

4.33 (220 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort dla miłośników słynnej kinder czekolady. Lekko mokry, mocno czekoladowy, przełożony śmietankowym kremem, a całość przyozdobiona m.in. uwielbianymi przez wielu słodyczami kinder. Jednym słowem - czekoladowa rozkosz!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    50 g czekolady gorzkiej
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1,5 szklanki drobnego cukru
    3/4 szklanki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka
    2 jajka

    Krem:

    250 g serka mascarpone
    750 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka w proszku

    Polewa:

    150 g czekolady mlecznej
    50 ml śmietany 30%

    Dodatkowo :

    - 1 opakowanie kinder czekolady
    - 2 opakowania kinder bueno
    - opakowanie ciasteczek kulek w czekoladzie ( np. ciasteczka O!Kulki z Biedronki ) lub 2 opakowania Schokobons
    - kolorowe drażetki czekoladowe
    - pół opakowania kremu czekoladowego
Wystaw ocenę:

4.33 (220 ocen)

Tort kinder - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszać.
  • 2. Jajka lekko roztrzepać. Dodać maślankę, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszać.
  • 3. Dodać suche składniki i startą na drobnej tarce czekoladę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 4. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 5. Przygotować krem: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem.
  • 6. Na paterze ułożyć pierwszy blat, posmarować kremem czekoladowym, a następnie kremem śmietankowym. Położyć drugi blat, posmarować kremem śmietankowym i posypać kolorowymi drażetkami. Położyć trzeci blat. Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem.
  • 7. Przygotować polewę: Śmietankę mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na chwilę do przystudzenia.
  • 8. Przygotowaną polewą polać tort: małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje i wylewać na brzegi ciasta, aby polewa nieco spływała na boki. Resztą posmarować wierzch ciasta i ozdobić tort według uznania. Schłodzić w lodówce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować