Tort dla miłośników słynnej kinder czekolady. Lekko mokry, mocno czekoladowy, przełożony śmietankowym kremem, a całość przyozdobiona m.in. uwielbianymi przez wielu słodyczami kinder. Jednym słowem - czekoladowa rozkosz!
1.Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszać.
2.Jajka lekko roztrzepać. Dodać maślankę, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszać.
3.Dodać suche składniki i startą na drobnej tarce czekoladę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
4.Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
5.Przygotować krem: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem.
6.Na paterze ułożyć pierwszy blat, posmarować kremem czekoladowym, a następnie kremem śmietankowym. Położyć drugi blat, posmarować kremem śmietankowym i posypać kolorowymi drażetkami. Położyć trzeci blat. Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem.
7.Przygotować polewę: Śmietankę mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na chwilę do przystudzenia.
8.Przygotowaną polewą polać tort: małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje i wylewać na brzegi ciasta, aby polewa nieco spływała na boki. Resztą posmarować wierzch ciasta i ozdobić tort według uznania. Schłodzić w lodówce.
Komentarze