Tort Kinder

  • wyświetlono: 31259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Tort dla miłośników słynnej kinder czekolady. Lekko mokry, mocno czekoladowy, przełożony śmietankowym kremem, a całość przyozdobiona m.in. uwielbianymi przez wielu słodyczami kinder. Jednym słowem - czekoladowa rozkosz!

zd
  • 16 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

50 g czekolady gorzkiej
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
2 jajka

Krem:

250 g serka mascarpone
750 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka w proszku

Polewa:

150 g czekolady mlecznej
50 ml śmietany 30%

Dodatkowo :

- 1 opakowanie kinder czekolady
- 2 opakowania kinder bueno
- opakowanie ciasteczek kulek w czekoladzie ( np. ciasteczka O!Kulki z Biedronki ) lub 2 opakowania Schokobons
- kolorowe drażetki czekoladowe
- pół opakowania kremu czekoladowego

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Kinder

  • 1. Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszać.
  • 2. Jajka lekko roztrzepać. Dodać maślankę, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszać.
  • 3. Dodać suche składniki i startą na drobnej tarce czekoladę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 4. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 5. Przygotować krem: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem.
  • 6. Na paterze ułożyć pierwszy blat, posmarować kremem czekoladowym, a następnie kremem śmietankowym. Położyć drugi blat, posmarować kremem śmietankowym i posypać kolorowymi drażetkami. Położyć trzeci blat. Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem.
  • 7. Przygotować polewę: Śmietankę mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na chwilę do przystudzenia.
  • 8. Przygotowaną polewą polać tort: małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje i wylewać na brzegi ciasta, aby polewa nieco spływała na boki. Resztą posmarować wierzch ciasta i ozdobić tort według uznania. Schłodzić w lodówce.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaurodzinyciasto czekoladowetort czekoladowytort kinderkinder

Komentarze

Podobne przepisy

image-0p4iu0o

Dodane przez: paulette17

CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE)

Kolejne ciasto a'la batonik Kinder...

Kinder Country

Dodane przez: iga1818

Kinder Country

Pyszne, delikatne ciasto rozpływające...

CIASTO Kinder Pingui

Dodane przez: Jaga85

CIASTO Kinder Pingui

To domowa wersja batonika Kinder...

Ciasto kinder bueno z krówką

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Ciasto kinder bueno z krówką

Pyszne ciasto bez pieczenia z masą...

kinder

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto Kinder country- bez pieczenia

Lubicie batoniki Kinder country...

Ciasto Kinder Country

Dodane przez: Kulinarne Co Nieco

Ciasto Kinder Country

Batoniki Kinder Country to połączenie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE