Torcik brownie z malinami

  • wyświetlono: 451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Całkiem inny od tych zwyczajnych na biszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują do niego wszystkie miękkie owoce .

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

Tortownica 23 cm
Ciasto czekoladowe:
2 duże jajka
1 szklanka kefiru naturalnego
1,5 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 i ¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki ciemnego kakao
1,5 płaskiej łyżeczki sody
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki soli


Krem serowy:
15 dag masła
40 dag serka Philadelphia
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
2 -3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej
1 szklanka świeżych malin
½ tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik brownie z malinami

  • 1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć jednakową temperaturę.

    Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz sodą i kakao do połączenia.
    W drugiej większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z kefirem oraz olejem i pastą waniliową , wsypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia tak aby masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy.

    Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę.
    Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut.

    Studzić w piekarniku. Zimne przekroić na trzy jednakowe blaty.
  • 2. Krem:
    Składniki muszą mieć jednakową temp pokojową więc masło i serek wyciągamy na 2 godziny przed przygotowaniem kremu.

    Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, stopniowo w trzech turach dodajemy serek, miksujemy do uzyskania gęstego puszystego kremu.

    Dolną warstwę kakaowego blatu smarujemy konfiturą i przekładamy kremem warstwy tak aby starczyło na pokrycie boków i wierzchu. Dekorujemy świeżymi malinami i startą mleczną czekoladą.
    Chłodzić w lodówce.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaczekoladasłodkościmaślankakefirMalinytorcikserekciasto z owocamiboże narodzenieciasto czekoladoweczekoladowejesieńświątecznebrowniedla gościkrem serowyna rozne okazjephiladelphiaciasto z krememwypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

s

Dodane przez: sylwin03

Torcik serowo-kawowy z malinami

pyszny torcik z malinami

Czekoladowo-cynamonowe brownie z malinami

Dodane przez: Bilcia

Cynamonowo-czekoladowe brownie z malinami

Pyszna, czekoladowa, rozpływająca...

Migdałowe brownie z migdałami

Dodane przez: euphoriaa33

Migdałowe brownie z malinami

Brownie to popularny czekoladowy...

Torcik sernikowy z budyniem i malinami

Dodane przez: rena123

Torcik sernikowy z budyniem i malinami

Rewelacyjny w smaku, atrakcyjny...

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Dodane przez: rena123

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Efektowny i pyszny torcik dla dorosłych....

Bezowy torcik x malinami

Dodane przez: Bożena1960

Bezowy torcik z malinami

Mój dzisiejszy torcik bezowy został...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE