Torcik brownie z malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Całkiem inny od tych zwyczajnych na biszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin.
Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast.
Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują do niego wszystkie miękkie owoce .

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 23 cm
    Ciasto czekoladowe:
    2 duże jajka
    1 szklanka kefiru naturalnego
    1,5 szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    1 i ¾ szklanki mąki tortowej
    ¾ szklanki ciemnego kakao
    1,5 płaskiej łyżeczki sody
    1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
    ½ łyżeczki soli


    Krem serowy:
    15 dag masła
    40 dag serka Philadelphia
    1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    2 -3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej
    1 szklanka świeżych malin
    ½ tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik brownie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć jednakową temperaturę.

    Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz sodą i kakao do połączenia.
    W drugiej większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z kefirem oraz olejem i pastą waniliową , wsypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia tak aby masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy.

    Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę.
    Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut.

    Studzić w piekarniku. Zimne przekroić na trzy jednakowe blaty.
  • 2. Krem:
    Składniki muszą mieć jednakową temp pokojową więc masło i serek wyciągamy na 2 godziny przed przygotowaniem kremu.

    Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, stopniowo w trzech turach dodajemy serek, miksujemy do uzyskania gęstego puszystego kremu.

    Dolną warstwę kakaowego blatu smarujemy konfiturą i przekładamy kremem warstwy tak aby starczyło na pokrycie boków i wierzchu. Dekorujemy świeżymi malinami i startą mleczną czekoladą.
    Chłodzić w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kefir Maliny Maślanka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować