Śledzie po Japońsku

4.99 (194 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

I zachciało się babie śledzia,chodził za mną już od dłuższego czasu,polecam :-)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 600-800 g matiasów lub śledzia w oleju
    1 duża cebula
    2 średnie marchewki
    3 ogórki kiszone
    1 czerwona papryka
    sól i pieprz do smaku

    Zalewa:

    ok.pół szkl.wody
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki oleju
    2-3 łyżki octu
    1,5 łyżki cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy matiasy trzeba je wymoczyć,ja użyłam śledzi wiejskich w oleju,pokroić je w paseczki 1,5 cm i odłożyć na bok.
    Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce,marchewkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach,to samo zrobiłam z papryką,ogórki pokroiłam w kosteczkę.
    Cebulę z marchewką i papryką dusimy na odrobinie oleju na patelni,doprawiamy solą i pieprzem,gdy warzywa będą miękkie wrzucam ogórka,wszystko dokładnie mieszam i odstawiam.
    Przechodzimy do zalewy,do słoika wrzuciłam wszystkie składniki zalewy,zakręciłam i mocno pobujałam tak,aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły,następnie gotową zalewę wlewam na patelnie,wszystko dokładnie mieszam,i doprowadzam do zagotowania,zdejmuje z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
    Następnie wrzucam pokrojone śledzie,mieszam całość i przekładam do słoika,wstawiam na noc do lodówki i gotowe.

Porady

Najlepsze jak się smaki przegryzą.Można również podawać jako danie obiadowe np. z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować