Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy matiasy trzeba je wymoczyć,ja użyłam śledzi wiejskich w oleju,pokroić je w paseczki 1,5 cm i odłożyć na bok.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce,marchewkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach,to samo zrobiłam z papryką,ogórki pokroiłam w kosteczkę.
Cebulę z marchewką i papryką dusimy na odrobinie oleju na patelni,doprawiamy solą i pieprzem,gdy warzywa będą miękkie wrzucam ogórka,wszystko dokładnie mieszam i odstawiam.
Przechodzimy do zalewy,do słoika wrzuciłam wszystkie składniki zalewy,zakręciłam i mocno pobujałam tak,aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły,następnie gotową zalewę wlewam na patelnie,wszystko dokładnie mieszam,i doprowadzam do zagotowania,zdejmuje z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Następnie wrzucam pokrojone śledzie,mieszam całość i przekładam do słoika,wstawiam na noc do lodówki i gotowe.
Porady
Najlepsze jak się smaki przegryzą.Można również podawać jako danie obiadowe np. z ryżem.
Komentarze