Śledzie po japońsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka sałatka z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole. Z groszkiem, jabłkiem, cebulką, jajkami w szalikach ze śledzi. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych matiasów
    3 małe jabłka
    2 małe cebulki cukrowe
    1 cebulka czerwona
    groszek konserwowy puszka 400 g
    3 jajka ugotowane na twardo
    łyżka posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
    pieprz cytrynowy
    200 g śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    sól do smaku
    listki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok 2 godz. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. Pokroić po długości w ok 1cm paski. Wybrać 6 ładnych pasków do owinięcia jajek. Pozostałe paski pokroić na ok 1cm kawałki i umieścić w salaterce.
    Dodać obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłka, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulki. Dołożyć groszek wcześniej osączony z zalewy na sicie.
    Dodać łyżkę posiekanego koperku, pieprz cytrynowy, śmietanę, majonez i sól do smaku. Pomieszać.
    Ładnie wyrównać i na wierzchu ułożyć poprzekrawane w poprzek jajka. Każde jajko owinąć paskiem śledziowym. Na jajku można zrobić kleks z majonezu, ale niekoniecznie. Można udekorować listkiem natki pietruszki lub piórkiem koperku.
    Wierzch posypać groszkiem i koperkiem dla dekoracji.
    Wstawić do lodówki na ok 2 godz.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować