3 matiasy lub śledzie w oleju
3 jajka
pół czerwonej cebuli
4 łyżki groszku konserwowego
3 średnie ogórki kiszone
3 łyżki majonezu plus do dekoracji
pieprz do smaku
papryka słodka
do ozdoby natka pietruszki,szczypiorek,lub koperek
kawałek jabłuszka
Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli używamy matiasów należy je wymoczyć w mleku przez kilka godz.a nawet całą noc można,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na pół.
Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na pół.
Groszek odcedzić z zalewy,ogórka pokroić w drobną kosteczkę,i odcisnąć z nadmiaru soku,cebulę posiekać w drobną kosteczkę,dodać 3 łyżki majonezu,pieprz do smaku
2.i całość dokładnie wymieszać,wyłożyć na półmisek.
Następnie wykładać na to połówki jajek zawinięte w śledzia.
Jajka udekorować łyżeczką majonezu i szczyptą słodkiej papryki,całość ozdobić natką pietruszki i kawałkiem jabłka.
Porady
Danie to może być podawane na Wigilijnym stole jak i na zwykłej bardziej odświętnej kolacji.
Komentarze