Śledzie po Japońsku

4.48 (159 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To już propozycja bardziej świąteczna.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 matiasy lub śledzie w oleju
    3 jajka
    pół czerwonej cebuli
    4 łyżki groszku konserwowego
    3 średnie ogórki kiszone
    3 łyżki majonezu plus do dekoracji
    pieprz do smaku
    papryka słodka
    do ozdoby natka pietruszki,szczypiorek,lub koperek
    kawałek jabłuszka
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Przystawki

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzik po japońsku. 1. Jeśli używamy matiasów należy je wymoczyć w mleku przez kilka godz.a nawet całą noc można,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na pół.
    Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na pół.
    Groszek odcedzić z zalewy,ogórka pokroić w drobną kosteczkę,i odcisnąć z nadmiaru soku,cebulę posiekać w drobną kosteczkę,dodać 3 łyżki majonezu,pieprz do smaku
  • Śledzik po japońsku. 2. i całość dokładnie wymieszać,wyłożyć na półmisek.
    Następnie wykładać na to połówki jajek zawinięte w śledzia.
    Jajka udekorować łyżeczką majonezu i szczyptą słodkiej papryki,całość ozdobić natką pietruszki i kawałkiem jabłka.

Porady

Danie to może być podawane na Wigilijnym stole jak i na zwykłej bardziej odświętnej kolacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować