Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczyłam 24 godziny w zalewie wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledzie-po-kaszubsku-15 Smakują rewelacyjnie, jednak jeśli ktoś lubi słonawy posmak matiasów, to lepiej wymoczyć je w wodzie lub mleku :)
2.Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, a jak ostygną odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić sola i pieprzem.
3.Śledzie wyjąć z zalewy i rozłożyć na półmisku. Na każdym położyć połówkę jajka i przykryć sałatką. Udekorować wg uznania. Smacznego :)
Komentarze