Śledzie po japońsku

4.5 (171 ocen)

  • 20 min

Śledzie po japońsku z jajkiem i zielonym groszkiem kojarzą się z przekąską do wódki w restauracjach z czasów PRL-u, Nie wiem dlaczego nazywają się po japońsku.Ale smakują bardzo swojsko, bo jjajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 3 filety śledziowe w oleju
    • 1 łyżka soku z cyrtyny
    • 4 jajka
    • 1 małe jabłko
    • 1 mała cebula
    • 1 mała puszka groszku konserwowego
    • 3 łyżki majonezu
    • sól, pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka ugotować na twardo (8-10 minut), obrać i pokroić w plasterki.
    • Filety śledziowe pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.
    • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce.
    • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić solą i pieprzem.
    • Na talerzu po zewnętrznej ułożyć plastry jajek, obok jajek położyć śledzie, a w środku sałatkę z majonezem.
    • Udekorować natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować