Śledzie po japońsku

  • wyświetlono: 3840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Śledzie po japońsku z jajkiem i zielonym groszkiem kojarzą się z przekąską do wódki w restauracjach z czasów PRL-u, Nie wiem dlaczego nazywają się po japońsku.Ale smakują bardzo swojsko, bo jjajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie.

Goszka
  • 20min

Składniki

• 3 filety śledziowe w oleju
• 1 łyżka soku z cyrtyny
• 4 jajka
• 1 małe jabłko
• 1 mała cebula
• 1 mała puszka groszku konserwowego
• 3 łyżki majonezu
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie po japońsku

  • 1. • Jajka ugotować na twardo (8-10 minut), obrać i pokroić w plasterki.
    • Filety śledziowe pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.
    • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce.
    • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić solą i pieprzem.
    • Na talerzu po zewnętrznej ułożyć plastry jajek, obok jajek położyć śledzie, a w środku sałatkę z majonezem.
    • Udekorować natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataJajkaśledzieWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Śledź po japońsku

Dodane przez: przytulanka

Śledź po japońsku na sałatce

Taką przystawkę podawano dawniej...

image-02h33n4

Dodane przez: ArturZ

RYBA PO JAPOŃSKU

Pwnie z Japonią ma niewiele wspólnego...

Śledzie marynowane ( po wiejsku)

Dodane przez: JOANNA 55a

Śledzie marynowane po wiejsku

Śledzie marynowane po wiejsku smakują...

śledzie po łowicku

Dodane przez: karolinajedynak24

ŚLEDZIE PO ŁOWICKU

Śledzie można zrobić na wiele sposobów...

Kapusta po japońsku

Dodane przez: IlonaJ

Kapusta po japońsku

Ulubiona potrawa mojego męża.

Śledż po japońsku

Dodane przez: bronislawa70

Śledź po Japońsku

Dekoracyjna i smaczna przekąska.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE