Salceson z morszczuka i warzyw

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Bardzo smaczna przystawka. Salceson kroimy w grubsze plastry, pryskamy cytryną i czujemy smak. Polecam.

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • filet z morszczuka 1 kg
    marchew 1 szt.
    pietruszka 1 szt.
    papryka czerwona połowa
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    jajka kurze 3 szt. (ugotowane na twardo)
    groszek konserwowy 100 g
    kukurydza konserwowa 100 g
    ziele angielskie
    liść laurowy
    czosnek
    pęczek kopru
    pęczek natki pietruszki
    żelatyna
    wywar z gotowania warzyw 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Przekąski

Salceson z morszczuka i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Salceson z morszczuka i warzyw. 1. Obraną marchew, pietruszkę i połowę papryki z 1 liściem laurowym i 4 ziarnami ziela angielskiego gotujemy do miękkości. Wywar zlewamy do szklanki, marchew, pietruszkę i paprykę studzimy. Ostudzone kroimy w większą kostkę. Rozmrożony, opłukany filet odciskamy z wody, kroimy w większe kawałki 4 x 4 cm, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, drobno pokrojony koper i natkę pietruszki, zielony groszek i kukurydzę. Mieszamy składniki, przyprawiamy solą i pieprzami do smaku. W między czasie gotujemy jajka na twardo.
  • Salceson z morszczuka i warzyw. 2. Moczymy w ciepłej wodzie 50 cm osłonki poliamidowej, zawiązujemy jeden koniec. Zagotowujemy wywar z warzyw,zalewamy nim żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy i ostudzoną wlewamy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy osłonkę farszem wciskając równo w pionie ugotowane jajka, zawiązujemy koniec osłonki, robimy pętelkę. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 60 minut.
  • Salceson z morszczuka i warzyw. 3. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut, wieszamy na kiju. Ostudzoną wkładamy do lodówki w prasce lub pionowo wieszamy. W lodówce chłodzimy minimum kilka godzin.
  • Salceson z morszczuka i warzyw. 4. Gotowy salceson kroimy w plastry, podajemy jako zimną przystawkę z plasterkami cytryny.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morszczuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować