Potrawka z morszczuka

  • wyświetlono: 222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeśli nie lubimy zapachu smażonej ryby w swoim mieszkaniu, to polecam wersję gotowaną w aromatycznym sosie cytrynowym z dodatkiem białego wytrawnego wina oraz dużą ilością natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i sezonowych surówek.

ja
  • 4 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

1 kg mrożonego morszczuka (lub innej morskiej ryby),
porcja włoszczyzny,
3 cebule,
listek laurowy,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren jałowca,
1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 cytryna,
2 żółtka,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól.

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka z morszczuka

  • 1. Cytrynę dokładnie umyć gorącą wodą i odkroić połowę skórki. Przekroić na pół i wycisnąć sok z jednej części.
  • 2. Rozmrożoną rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje. Przygotowane kawałki ryby, posolić, oprószyć pieprzem, skropić połową soku z cytryny.
  • 3. Warzywa obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, lekko zrumienić nad gazem. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli, przygotowane warzywa i cebulę, gotować przez około 30 minut. Dodać skórkę cytrynową, przyprawy i gotować kolejne 20 minut. Jeśli ugotowane warzywa chcemy wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, to jest to moment, w którym powinniśmy je wyciągnąć. W przeciwnym razie przejdą aromatem gotowanej ryby. Do wywaru włożyć porcje ryb, gotować kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
  • 4. Przygotować sos

    Odlać 3/4 szklanki wywaru, przecedzić przez sitko. W niedużym rondelku stopić masło, dodać mąkę, wymieszać, mieszając połączyć z wywarem z ryb. Trzeba uważać aby nie powstały grudki. Mieszając dodać wino, doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować, odstawić. Żółtka dokładnie roztrzepać i zaciągnąć nimi sos. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pozostałym sokiem z cytryny, wymieszać z pietruszką.
  • 5. Ugotowaną porcję ryby wyjąć z wywaru, wyłożyć na talerz, zalać porcją sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cytrynanatka pietruszkiryba gotowanarybybiałe winomorszczuksos cytrynowyryby morskieStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Grecki morszczuk

Dodane przez: Ilona61088

Ryba po grecku z morszczukiem

Grecki morszczuk pochodzi z przepisu...

Morszczuk z makaronem

Dodane przez: atina27

Morszczuk z makaronem

Bardzo smaczna potrawa.

potrawka z mięsa z rosołu

Dodane przez: klementynka

potrawka z gotowanego mięsa

Kiedy zostaje mi mięso i trochę...

lasagne z buraków i morszczuka

Dodane przez: martula85

Lasagne z buraków i morszczuka

Takim lasagne z pewnością zaskoczymy...

Suflet z morszczuka

Dodane przez: RedakcjaPP

Suflet z morszczuka

Mój 4-letni syn Bartosz zjada ten...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Morszczuk z papryką i pieczarkami

Tak przygotowana ryba, jest dobrym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE