Salceson golonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, nóżki i golonki umyłam, umieściłam w garnku, zalałam wodą tak aby przykryła mięso, dodałam przyprawy i warzywa. Gotowałam, aż mięsko odchodziło od kostki (jak na galaretę) kilka godzin chyba coś około 3, mięso wyjąć na półmisek, żeby przestygło.
Jak mięso wystygło posegregowałam ładne kawałki mięska, skórki z golonki, nóżek odłożyłam osobno i je przemieliłam na sitku 3-4mm a resztę mięska zostawiłam w dość dużych kawałkach. Wszystko razem delikatnie wymieszałam dodałam 4 ząbki świeżo przeciśniętego czosnku, 1 łyżkę pieprzu grubo mielonego, pół łyżeczki kminku mielonego i około szklanki wywaru z gotowania mięs, dosoliłam ma być lekko przesolony farsz, później farsz włożyłam w osłonkę poliamidową zawiązałam końcówki, salceson parzyłam w wodzie przez godzinkę w temp. 80C. Ostudziłam przycisnęłam deską do krojenia a na deskę postawiłam garnek z wodą w celu obciążenia i tak trzymałam w lodówce przez 12 godzin, a rano na śniadanie był pyszny salceson.
Komentarze