Salceson golonkowy

4.5 (171 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Salceson golonkowy, smak dzieciństwa, pachnie przyprawami i co najważniejsze wiemy co w nim jest.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 duże golonki,
    2 nóżki wieprzowe,
    700g łopatki wieprzowej,
    1 łyżka soli,
    1 łyżeczka kminku ziarno,
    3-4 ząbki czosnku,
    3 listki laurowe,
    5-7 kuleczek pieprzu
    4-6 kulek ziela angielskiego,
    pół selera,
    2 marchewki,
    korzeń pietruszki,
    dodatkowo:
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka pieprzu grubo mielonego,
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól
    osłonki na salceson
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson golonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, nóżki i golonki umyłam, umieściłam w garnku, zalałam wodą tak aby przykryła mięso, dodałam przyprawy i warzywa. Gotowałam, aż mięsko odchodziło od kostki (jak na galaretę) kilka godzin chyba coś około 3, mięso wyjąć na półmisek, żeby przestygło.
    Jak mięso wystygło posegregowałam ładne kawałki mięska, skórki z golonki, nóżek odłożyłam osobno i je przemieliłam na sitku 3-4mm a resztę mięska zostawiłam w dość dużych kawałkach. Wszystko razem delikatnie wymieszałam dodałam 4 ząbki świeżo przeciśniętego czosnku, 1 łyżkę pieprzu grubo mielonego, pół łyżeczki kminku mielonego i około szklanki wywaru z gotowania mięs, dosoliłam ma być lekko przesolony farsz, później farsz włożyłam w osłonkę poliamidową zawiązałam końcówki, salceson parzyłam w wodzie przez godzinkę w temp. 80C. Ostudziłam przycisnęłam deską do krojenia a na deskę postawiłam garnek z wodą w celu obciążenia i tak trzymałam w lodówce przez 12 godzin, a rano na śniadanie był pyszny salceson.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować