Salceson golonkowy

  • wyświetlono: 2778 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Salceson golonkowy, smak dzieciństwa, pachnie przyprawami i co najważniejsze wiemy co w nim jest.

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 10 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

2 duże golonki,
2 nóżki wieprzowe,
700g łopatki wieprzowej,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka kminku ziarno,
3-4 ząbki czosnku,
3 listki laurowe,
5-7 kuleczek pieprzu
4-6 kulek ziela angielskiego,
pół selera,
2 marchewki,
korzeń pietruszki,
dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu grubo mielonego,
1 łyżeczka kminku mielonego
sól
osłonki na salceson

Sposób przygotowania przepisu:

Salceson golonkowy

  • 1. Mięso, nóżki i golonki umyłam, umieściłam w garnku, zalałam wodą tak aby przykryła mięso, dodałam przyprawy i warzywa. Gotowałam, aż mięsko odchodziło od kostki (jak na galaretę) kilka godzin chyba coś około 3, mięso wyjąć na półmisek, żeby przestygło.
    Jak mięso wystygło posegregowałam ładne kawałki mięska, skórki z golonki, nóżek odłożyłam osobno i je przemieliłam na sitku 3-4mm a resztę mięska zostawiłam w dość dużych kawałkach. Wszystko razem delikatnie wymieszałam dodałam 4 ząbki świeżo przeciśniętego czosnku, 1 łyżkę pieprzu grubo mielonego, pół łyżeczki kminku mielonego i około szklanki wywaru z gotowania mięs, dosoliłam ma być lekko przesolony farsz, później farsz włożyłam w osłonkę poliamidową zawiązałam końcówki, salceson parzyłam w wodzie przez godzinkę w temp. 80C. Ostudziłam przycisnęłam deską do krojenia a na deskę postawiłam garnek z wodą w celu obciążenia i tak trzymałam w lodówce przez 12 godzin, a rano na śniadanie był pyszny salceson.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Salcesondomowy salcesonsalceson golonkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Soczysta pierś z kurczaka do chleba

Dodane przez: Gosia123

Soczysta pierś z kurczaka do chleba

Bardzo lubimy takie soczyste mięsa...

Karkówka peklowana

Dodane przez: JOANNA 55a

Karkówka peklowana

Ta marynata jest uniwersalna, nadaje...

karkówka w 10 minut

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Karkówka w 10 minut - domowa wędlina

Idealna wędlina do kanapek. Zasmakuje...

Łopatka peklowana

Dodane przez: Martyna1991

Łopatka peklowana

Domowa wędlina jest zawsze nie...

Domowa biała szynka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowa biała szynka

Aromatyczna, pachnąca przyprawami,...

Wiejska kiełbasa

Dodane przez: zzewa

Wiejska kiełbasa

Podczas tegorocznego wyjazdu do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE