Salceson wieprzowy z głowizny

  • wyświetlono: 12512 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny salceson zrobiony z mięsa głowy wieprzowej, inaczej pisząc, głowizny.

Czarek
  • 20 porcje
  • 1860min
  • Średni

Składniki

1 głowa wieprzowa (około 5 kg.)
0,5 kg ścinki od schabu
solanka
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól himalajska
pieprz
kminek

Sposób przygotowania przepisu:

Salceson wieprzowy z głowizny

  • image-14qa6cj1. solanka:

    według tabeli Dziadka.
  • Salceson wieprzowy z głowizny2. Wymyty, dobrze opłukany łeb trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance.
  • Salceson wieprzowy z głowizny3. Obkrojoną resztę łba gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało na kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny.
  • Salceson wieprzowy z głowizny4. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz.
  • Salceson wieprzowy z głowizny5. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonek poliamidowych 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia.
  • Salceson wieprzowy z głowizny6. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.C. Wyrobionym farszem możemy również napełnić słoiki 0,5 l.na 3/4, zakręcić dekielki i pasteryzować 40-60 minut od momentu wrzenia wody. Będzie to głowizna w słoikach, również pyszna.
  • Salceson wieprzowy z głowizny7. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Salceson wieprzowy z głowizny8. Gotowa głowizna w słoikach.
  • Salceson wieprzowy z głowizny9. Gotowy salceson z głowizny w osłonce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudomowe_wędlinysalcesonysalceson_z_głowizny

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Dodane przez: rena123

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Taką pieczeń przygotowuje się bardzo...

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Dodane przez: Gregorhspeed

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie...

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Dodane przez: anemon

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Bardzo prosty sposób na własnoręczne...

Pieczeń wieprzowa z żurawiną w orzechowej glazurze

Dodane przez: bienpyt

Pieczeń wieprzowa z żurawiną w orzechowej...

Pieczeń dla smakoszy mięs wieprzowych...

Polędwiczka wieprzowa

Dodane przez: anita176

Polędwiczka wieprzowa z farszem

Doskonała wędlina

Pieczeń wieprzowa z ryżem i mieszanką keksową

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Pieczeń wieprzowa z ryżem i mieszanką keksową

Pieczeń wieprzowa z ryżem i mieszanką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE