Pieczone ziemniaczki w sosie pomidorowo-paprykowym

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Czasami przychodzi mi chęć na coś prostego, na coś, co można zjeść dosłownie prosto z pieca i nie brudzić przy tym talerzy.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - kilka ziemniaków
    - 1 czerwona papryka
    - 400 ml passaty pomidorowej
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - oregano
    - rozmaryn
    - słodka papryka w proszku
    - sól
    - olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pieczone ziemniaczki w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Po gotowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy lekko posoloną cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę. Wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy dwie łyżeczkami słodkiej papryki, oregano i rozmaryn. Gotujemy przez chwilę, po czym wylewamy na ziemniaki. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Porady

Zamiast passaty pomidorowej można użyć również pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować