Pasta z oliwek i czosnku

  • wyświetlono: 9841 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pasta z oliwek często nosi hiszpańską nazwę tapenada. Przygotowuje się ją z prostych składników. Wystarczą czarne lub zielone oliwki, czosnek, oliwa z oliwek oraz czarny pieprz. Wybór oliwek uzależniony jest od tego, które bardziej lubimy. Wtedy pasta z oliwek będzie miała barwę jasnozieloną lub ciemnobrunatną. Poza tym nie od dziś wiadomo, że oliwki i czosnek to doskonałe połączenie!

jacekwkuchni
  • 5min

Składniki

- szklanka oliwek bez pestek
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pasta z oliwek i czosnku

  • 1. Na początek do miski wsypujemy czarne lub zielone oliwki i wlewamy oliwę z oliwek. Następnie czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miski z oliwkami. Potem dodajemy szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Warto pamiętać, że oliwki są dość słone, więc sól nie będzie już potrzebna. Aby powstała pasta z oliwek wszystkie składniki należy zblendować na jednolitą masę.

Pasta z oliwek – do czego?

Gdy już przygotujecie pastę z oliwek, możecie się zastanawiać, do czego ją stosować. Pasta z oliwek przyda się do grzanek, do makaronu lub jako dodatek do pizzy. Nawet codzienne kanapki nabiorą głębszego smaku, gdy posmarujemy je odrobiną pasty z oliwek. Zaskakującym zastosowaniem pasty z oliwek może być użycie jej do mięs jako marynaty. Na przykład pierś z kurczaka może być nadziewana ryże, suszonymi pomidorami, kaparami, ostrym sosem chilli i pastą z oliwek.

Pasta z oliwek może również podkreślić smak risotto. Warto też pamiętać, że pasta z oliwek może urozmaicić smak tortilli, być smarowidłem do pszennej pity albo stać się nadzieniem do drożdżowych wytrawnych bułeczek. Jednak zanim pasta z oliwek będzie dodana do ulubionych dań warto odstawić ją do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Pasta z oliwek – jak zrobić?

Można urozmaicić smak pasty z oliwek, dodając do niej tofu, tuńczyka, a nawet awokado. Wystarczy zblendować wspomniane składniki na pastę z oliwek na gładką masę. Niekiedy pasta z oliwek może zawierać interesujące dodatki. Na przykład orzechy albo nasiona słonecznika. Nie będzie to wtedy tradycyjna hiszpańska tapenada, ale z pewnością znajdzie wielu amatorów. Pasta z oliwek może być przyprawiona czosnkiem niedźwiedzim lub ostrą papryczką chilli. Ważne jest, aby nie zdominować naturalnie słonego smaku ostrością dodatków. Pasta z oliwek to także naturalne źródło tak zwanego „piątego smaku”, czyli umami, który odpowiada za odbieranie produktów jako pyszne.

Porady

Pastę najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta rybno - jajeczna z cebulką i oliwkami

Dodane przez: Futka

Pasta rybno - jajeczna z cebulką i oliwkami

Dzisiaj zapraszam na połączenie...

Pasta z buraków, czosnku i mozarelli z tymiankiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasta z pieczonych buraczków, czosnku i mozzarelli...

Odkąd Karol Okrasa zaczął promować...

Tapenada – pasta z oliwek

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tapenada – pasta z oliwek

Tapenada – pasta z oliwek wywodzi...

image-27pe1mo

Dodane przez: Nemi-Habibi

Pasta jajeczna z ogórkiem, chilli i z oliwkami

Najprostsza, najpyszniejsza: aromatyczna...

Pasta jajeczna z warzywami, oliwkami i mozzarellą

Dodane przez: JustKuchcik

Pasta jajeczna z warzywami, oliwkami i mozzarellą

Pasta rozmaitości z jajem w roli...

Pasta jajeczna z rzodkiewką i oliwkami

Dodane przez: Ania321

Pasta jajeczna z rzodkiewką i oliwkami

Pasta jajeczna z dodatkiem oliwek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE