Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym z pieczarkami

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek. Do tego ziemniaki lub ryż i danie obiadowe gotowe.

Składniki:

  • Pulpeciki:
    500g mięsa wieprzowo – wołowego
    1 jajko
    ½ cebuli
    1 łyżeczka ziół (np. prowanslaskich lub dalmatyńskich)
    sól, pieprz
    czerstawa bułka
    2-3 łyżki mąki
    olej rzepakowy

    Sos:
    1 puszka pomidorów
    ½ czerwonej papryki
    1 cebula
    250g pieczarek
    1 łyżeczka ziół np. oregano, bazyli, zioła dalmatyńskie
    1 łyżeczka pasty paprykowej (opcjonalnie)
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym z pieczarkami 1. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zioła i przyprawy. Wyrobić ręką i uformować pupleciki. Każdy obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym z pieczarkami 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę pokroją w piórka i pokrojone w plasty pieczarki. Dodać paprykę oraz pomidory wraz z zalewą z puszki, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową oraz zioła i przyprawy. Dodać podsmażone pulpeciki i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Podawać ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Pomidor

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować