Polędwiczki w sosie pomidorowo-paprykowym

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krucha i delikatna polędwiczka wieprzowa, w towarzystwie aromatycznego sosu z papryki i pomidorów, jest pyszną propozycją na smaczny, niedzielny obiad :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    po jednej czerwonej i żółtej papryce
    200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    500 ml bulionu
    150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    mielona ostra i słodka papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wstawić na 2 godz. w chłodne miejsce, po czym krótko obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok.20 minut w 180 st.
  • 2. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na paski, cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Warzywa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, do miękkości. Oprószyć mąką, poddusić, po czym zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, wymieszaną z koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić solą i pieprzem. Sos paprykowy wyłożyć na talerz i podawać z pokrojonymi na plastry polędwiczkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować