Krucha i delikatna polędwiczka wieprzowa, w towarzystwie aromatycznego sosu z papryki i pomidorów, jest pyszną propozycją na smaczny, niedzielny obiad :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
po jednej czerwonej i żółtej papryce
200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu
150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
mielona ostra i słodka papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczki w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wstawić na 2 godz. w chłodne miejsce, po czym krótko obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok.20 minut w 180 st.
2.Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na paski, cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Warzywa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, do miękkości. Oprószyć mąką, poddusić, po czym zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, wymieszaną z koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić solą i pieprzem. Sos paprykowy wyłożyć na talerz i podawać z pokrojonymi na plastry polędwiczkami
Komentarze