Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Do miski wrzucić zmielone mięso, odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie wyrobić i formować kulki większe niż orzech włoski.
2.W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na gotujący się wrzątek wrzucać mięsne kulki i gotować na małym ogniu ok 15 min. Ugotowane pulpety wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
3.Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub patelni na odrobinie oleju posmażyć posiekaną cebulę, dodać paprykę i smażyć ok 1 min, następnie zalać 2 szklankami wody z gotującego się mięsa. Gotować aż papryka i cebula będą miękkie. Dodać paprykę w proszku i koncentrat. Można dodać suszoną zieleninę.
4.Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlewać po 1 łyżce sosu i mieszać, hartując w ten sposób śmietanę by się nie zważyła. Rozrobioną sosem śmietanę wlewać małym strumieniem do sosu, ciągle mieszając. Zagotować. Do gotowego sosu włożyć ugotowane pulpety i chwilę dusić w sosie. Podawać z kaszami, ziemniakami, kluskami, kopytkami, pieczywem.
Komentarze