Konserwa z szynki w słoiku

4.46 (201 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu konserwa, bardzo smaczna, polecam.

  • 50 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • surowiec:

    szynka wieprzowa 90 dag
    100 ml zimnej wody

    peklowanie na sucho:

    peklosól 13 g
    cukier 2 g

    przyprawy suche do farszu:

    czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
    pieprz biały 1,0 g/kg
    gałka muszkatołowa 0,1 g/kg
    kolendra 0,1 g/kg
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Konserwa z szynki w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosól. Po okresie 48 godzin, połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę (100 ml). Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy 40 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Porady

Jeżeli chcemy konserwy słoikowe przechowywać bez lodówki, w temperaturze pokojowej, musimy je poddać procesowi tyndalizacji. Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować