Mielonka z golonki w słoiku

4.49 (166 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna mielonka z golonki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobione zostały 4 słoiczki 350 ml i 3 słoiczki 235 ml .

  • 26 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso z golonki 1,65 kg
    peklosól 28 g
    pieprz biały 3 g
    czosnek mielony 3 g
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Golonka Wędliny

Mielonka z golonki w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ry3bwe 1. Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Mielonka z golonki w słoiku 2. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm.
  • Mielonka z golonki w słoiku 3. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz i czosnek. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Tak wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny.
  • Mielonka z golonki w słoiku 4. Po 24 godzinach ponownie przez chwilę wyrabiamy farsz. Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
  • Mielonka z golonki w słoiku 5. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
    słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
  • Mielonka z golonki w słoiku 6. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić ostudzone słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.
  • Mielonka z golonki w słoiku 7. Mielonka wyjęta ze słoiczka, bardzo smaczna. Polecam zrobić :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować