Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa

  • wyświetlono: 530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pasztecik drobiowy zrobiony w domu jest o niebo lepszy od tego sklepowego. W zakładach, przy mechanicznym oddzielaniu mięsa od kości niestety nie zawsze jest to dokładne. W domu, wiemy co wkładamy do garnka i pomijamy konserwanty. Polecam taką konserwę na wakacje, na długie żeglowanie bez zawijania do portów, albo dla urozmaicenia domowego jadłospisu.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
2 marchewki
pietruszka
1/4 selera
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
łyżka soli

100 g płatków jaglanych
duża cebula
łyżka oleju rzepakowego
200 g pieczarek
50 g masła

2 łyżki ziół prowansalskich
1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 szczypty chili
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Dodać zimnej wody i doprowadzić do zagotowania. Pozbierać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Przestudzić. Wyjąć mięso i warzywa.
    Kaszę jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i dodać przecedzonego wywaru ( ok 1l ). Ugotować kaszę i przestudzić.
    Na patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w grube krążki. Zdjąć cebulę z patelni i dodać na patelnię masło. Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Oczywiście wcześniej oczyszczone i umyte.
    Przepuścić przez maszynkę ( drobne oczka) mięso, ugotowane warzywa, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę i przesmażone pieczarki. Wymieszać i jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, zioła prowansalskie, chili, sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodać przecedzonego wywaru. Pasztet musi się łatwo smarować.
    Pasztecikiem napełnić wyparzone słoiki. Najlepiej takie o pojemności 200 - 250 ml. Starać się, żeby nie było wolnych przestrzeni. Zakręcić wieczka. Wieczka też muszą być wyparzone.
    Słoiki pasteryzować 15 min od zagotowania się wody.
    Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
    Zapakować i ruszać na wakacje.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkicebulaselerpietruszkamarchewzioła prowansalskiekasza jaglanaPasztetsmarowidłopasztet drobiowydo chlebadomowa konserwapasztet domowypasztet do słoikawakacyjna konserwaPasztecik drobiowyPasztecik drobiowy w słoiku

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa konserwa

Dodane przez: bienpyt

Domowa konserwa

Często ją robię, jest zdrowa i...

konserwa ze słoika

Dodane przez: karolinajedynak24

KONSERWA MIĘSNA ZE SŁOIKA

Cenię sobie rzeczy zrobione samemu...

Domowa konserwa

Dodane przez: IwonaP

Prosta domowa konserwa

Zdrowy, smaczny dodatek do kanapek....

Domowa wegeta do słoików

Dodane przez: in-humility

Domowa wegeta w słoikach

Wegeta do słoików to super szybka...

konserwa domowa

Dodane przez: klementynka

domowa konserwa czosnkowa

Domowa konserwa jest nie tylko...

Domowa konserwa

Dodane przez: EwaSidor

"Konserwa" ze słoika

Bez konserwantów naturalne mięsko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE