REKLAMA

Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa

wyświetlono: 1106 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Pasztecik drobiowy zrobiony w domu jest o niebo lepszy od tego sklepowego. W zakładach, przy mechanicznym oddzielaniu mięsa od kości niestety nie zawsze jest to dokładne. W domu, wiemy co wkładamy do garnka i pomijamy konserwanty. Polecam taką konserwę na wakacje, na długie żeglowanie bez zawijania do portów, albo dla urozmaicenia domowego jadłospisu.

opublikowany: 09.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
    2 marchewki
    pietruszka
    1/4 selera
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżka soli

    100 g płatków jaglanych
    duża cebula
    łyżka oleju rzepakowego
    200 g pieczarek
    50 g masła

    2 łyżki ziół prowansalskich
    1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    2 szczypty chili
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Dodać zimnej wody i doprowadzić do zagotowania. Pozbierać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Przestudzić. Wyjąć mięso i warzywa.
    Kaszę jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i dodać przecedzonego wywaru ( ok 1l ). Ugotować kaszę i przestudzić.
    Na patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w grube krążki. Zdjąć cebulę z patelni i dodać na patelnię masło. Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Oczywiście wcześniej oczyszczone i umyte.
    Przepuścić przez maszynkę ( drobne oczka) mięso, ugotowane warzywa, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę i przesmażone pieczarki. Wymieszać i jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, zioła prowansalskie, chili, sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodać przecedzonego wywaru. Pasztet musi się łatwo smarować.
    Pasztecikiem napełnić wyparzone słoiki. Najlepiej takie o pojemności 200 - 250 ml. Starać się, żeby nie było wolnych przestrzeni. Zakręcić wieczka. Wieczka też muszą być wyparzone.
    Słoiki pasteryzować 15 min od zagotowania się wody.
    Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
    Zapakować i ruszać na wakacje.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Czarek Czarek

Konserwa z szynki w słoiku

Bardzo prosta w przygotowaniu konserwa, bardzo smaczna, polecam.

kategoria: Wędliny Szynki opublikowany: 13.06.2018 | wyświetlono: 12665 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: weronika63 logo

Konserwa drobiowa w słoiku

Konserwa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku.

kategoria: Wędliny opublikowany: 04.02.2019 | wyświetlono: 1740 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE