Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pasztecik drobiowy zrobiony w domu jest o niebo lepszy od tego sklepowego. W zakładach, przy mechanicznym oddzielaniu mięsa od kości niestety nie zawsze jest to dokładne. W domu, wiemy co wkładamy do garnka i pomijamy konserwanty. Polecam taką konserwę na wakacje, na długie żeglowanie bez zawijania do portów, albo dla urozmaicenia domowego jadłospisu.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
    2 marchewki
    pietruszka
    1/4 selera
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżka soli

    100 g płatków jaglanych
    duża cebula
    łyżka oleju rzepakowego
    200 g pieczarek
    50 g masła

    2 łyżki ziół prowansalskich
    1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    2 szczypty chili
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Pasztecik drobiowy w słoiku - wakacyjna / domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Dodać zimnej wody i doprowadzić do zagotowania. Pozbierać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Przestudzić. Wyjąć mięso i warzywa.
    Kaszę jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i dodać przecedzonego wywaru ( ok 1l ). Ugotować kaszę i przestudzić.
    Na patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w grube krążki. Zdjąć cebulę z patelni i dodać na patelnię masło. Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Oczywiście wcześniej oczyszczone i umyte.
    Przepuścić przez maszynkę ( drobne oczka) mięso, ugotowane warzywa, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę i przesmażone pieczarki. Wymieszać i jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, zioła prowansalskie, chili, sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodać przecedzonego wywaru. Pasztet musi się łatwo smarować.
    Pasztecikiem napełnić wyparzone słoiki. Najlepiej takie o pojemności 200 - 250 ml. Starać się, żeby nie było wolnych przestrzeni. Zakręcić wieczka. Wieczka też muszą być wyparzone.
    Słoiki pasteryzować 15 min od zagotowania się wody.
    Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
    Zapakować i ruszać na wakacje.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować