Konserwa drobiowa w słoiku

  • wyświetlono: 923 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Konserwa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku.

logo
  • 12 porcje
  • 4440min
  • Średni

Składniki

Surowiec:

mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
mięso z udźca indyka 1,1 kg
boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
sól morska 18 g/kg do boczku
czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
sos sojowy 8 łyżek
słoiczki 350 ml (proste) 14 szt.

Sposób przygotowania przepisu:

Konserwa drobiowa w słoiku

  • 1. Peklowanie:

    Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

    Nadziewanie:

    Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą.

    Pasteryzacja:

    Słoiczki poddajemy trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 80 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mieso_z_indykakonserwa_drobiowamięso_z_kurczakamielonka_w_słoikukonserwa_słoikowaboczek_wieprzowy

Komentarze

Podobne przepisy

konserwa ze słoika

Dodane przez: Mariola123

MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ

Mięso ze słoika smakuje wybornie,...

kiełbasa słoikowa

Dodane przez: AnnaKoziel

Kiełbasa na kanapki ze słoika

To bardzo dobra, kiełbasa, którą...

Mielonka do słoika

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Mielonka do słoika

Wiele i wielu z nas pamięta z czasów...

drobiowa pieczeń

Dodane przez: tasty-and-fit

Domowa drobiowa wędlina

Pyszna drobiowa wędlina. Zrobiona...

Mielonka ze słoika

Dodane przez: czekoladka

Mielonka ze słoika na kanapki

Domowej wędliny zdecydowanie nic...

Domowa wędlina ze słoika.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowa wędlina ze słoika.

Domowa wędlina na kanapki smakuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE