Domowa konserwa wieprzowa ( mięso w słoiku)

4.45 (183 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

U mnie w domu od zawsze lubimy konserwy, ale jak mówiła moja babcia w kupnych "pies z budą i łańcuchem przemielony". Wzięłam się, więc się do roboty i piekę swoje pasztety, robimy swoją wędlinę oraz konserwy. Przeważnie robiłam konserwę z przemielonego mięsa, tym razem postanowiłam inaczej-i mięso bardzo grubo pokroiłam, Wyszła przepyszna
domowa konserwa, pełna dużych i soczystych mięsnych kawałków. Bez zbędnych dodatków, bez wypełniaczy i polepszaczy smaku, za to z delikatnym tłuszczykiem , którym można smarować chleb i z przepyszną galaretką. Polecam serdecznie, bo pracy przy niej jest nie za dużo, a smak jest tego wart.

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 7 słoiczków o poj 500 ml
    1,2 kg podgardla wieprzowego
    1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
    1 duża łyżka soli peklowej
    4 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    100 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wędliny

Domowa konserwa wieprzowa ( mięso w słoiku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku) 1. Mięso umyć, następnie bardzo ostrym nożem odciąć z podgardla skórę. Całe mięso pociąć w grubą kostkę tak ok. 3/3.5 cm.
  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku) 2. do mięsa dodac przyprawy oraz bardzo zimną wodę i wyrabiać mięso rękoma, aż wchłonie całą wodę. Następnie przykryć mięso i odstawić do lodówki na 24 h.
  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku) 3. Przyszykować 7 słoików o pojemności 500 ml-należy je wyparzyć, a pokrywek najlepiej użyć nowych. Mięso nałożyć do łoików, wytrzeć brzegi słoika suchą ściereczką, a następnie zakręcić mocno słoiki.
  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku) 4. W dużym garnku wyłożyć na dno ściereczkę i ustawić słoiki. Nalać zimnej wody do 2/3 wysokości słoików. Psteryzować pierwszego dnia 90 minut, drugiego dnia 60 minut i trzeciego dnia 30 minut. (Czas liczony od zagotowania się wody). Tak zapasteryzowana konserwa, w zimnej spiżarni lub lodówce, może stać nawet rok. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować