Domowa konserwa wieprzowa ( mięso w słoiku)

  • wyświetlono: 4225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

U mnie w domu od zawsze lubimy konserwy, ale jak mówiła moja babcia w kupnych "pies z budą i łańcuchem przemielony". Wzięłam się, więc się do roboty i piekę swoje pasztety, robimy swoją wędlinę oraz konserwy. Przeważnie robiłam konserwę z przemielonego mięsa, tym razem postanowiłam inaczej-i mięso bardzo grubo pokroiłam, Wyszła przepyszna domowa konserwa, pełna dużych i soczystych mięsnych kawałków. Bez zbędnych dodatków, bez wypełniaczy i polepszaczy smaku, za to z delikatnym tłuszczykiem , którym można smarować chleb i z przepyszną galaretką. Polecam serdecznie, bo pracy przy niej jest nie za dużo, a smak jest tego wart.

IMG_20200806_213033_346
  • 7 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

Na 7 słoiczków o poj 500 ml
1,2 kg podgardla wieprzowego
1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
1 duża łyżka soli peklowej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
100 ml zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa konserwa wieprzowa ( mięso w słoiku)

  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku)1. Mięso umyć, następnie bardzo ostrym nożem odciąć z podgardla skórę. Całe mięso pociąć w grubą kostkę tak ok. 3/3.5 cm.
  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku)2. do mięsa dodac przyprawy oraz bardzo zimną wodę i wyrabiać mięso rękoma, aż wchłonie całą wodę. Następnie przykryć mięso i odstawić do lodówki na 24 h.
  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku)3. Przyszykować 7 słoików o pojemności 500 ml-należy je wyparzyć, a pokrywek najlepiej użyć nowych. Mięso nałożyć do łoików, wytrzeć brzegi słoika suchą ściereczką, a następnie zakręcić mocno słoiki.
  • Domowa konserwa  wieprzowa ( mięso w słoiku)4. W dużym garnku wyłożyć na dno ściereczkę i ustawić słoiki. Nalać zimnej wody do 2/3 wysokości słoików. Psteryzować pierwszego dnia 90 minut, drugiego dnia 60 minut i trzeciego dnia 30 minut. (Czas liczony od zagotowania się wody). Tak zapasteryzowana konserwa, w zimnej spiżarni lub lodówce, może stać nawet rok. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wieprzowinaPrzetworykonserwadomowe wędlinydomowa konserwakonserwa wieprzowa

Komentarze

Podobne przepisy

Mielonka z golonki w słoiku

Dodane przez: Czarek

Mielonka z golonki w słoiku

Bardzo smaczna mielonka z golonki...

mielonka

Dodane przez: Ika 1961

Mielonka w słoikach robiona w parowarze

Pyszne domowe konserwy, gotowane...

Boczek wieprzowy w słoiczku.

Dodane przez: weronika63

Boczek wieprzowy w słoiczku

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber,...

mielonka słoikowa

Dodane przez: ziutula

Domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki...

Najlepsza, najsmaczniejsza domowa...

Tuszonka wieprzowa w słoiczku.

Dodane przez: weronika63

Tuszonka wieprzowa w słoiczku

Wieprzowa tuszonka w słoiczkach,...

Karkówka w ziołach - domowa wędlina

Dodane przez: ewaeu

Karkówka w ziołach - domowa wędlina

Domowa wędlina najlepsza.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE