Kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie obowiązkowe, gdy jest młoda kapusta. Idealny dodatek do obiadu nie tylko latem :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości młoda kapusta
    - 1 spora cebula
    - 1-2 pęczki koperku (ile lubisz, my lubimy więc daję naprawdę dużo)
    - sól
    - pieprz
    - cukier
    - ocet
    - 2 łyżki mąki
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą do około połowy wysokości jaką zajmuje kapusta i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie.
    Jeśli mamy młodą kapustę, nie potrzebuje ona długiego gotowania, 10-15 minut od zagotowania w zupełności jej wystarczy.
  • 2. Cebulkę kroimy w kostkę dowolnej wielkości i smażymy na oleju. Jedni lubią bardziej ją zrumienić, inni tylko zeszklić - ja akurat robię jak mi wyjdzie :)
    Usmażoną cebulkę zbieramy z patelni (tłuszcz zostawiamy) i dodajemy do kapusty. Mieszamy starannie i gotujemy jeszcze chwilę razem.
    Jeśli kapusta puściła dużo wody, odlewamy nadmiar.
  • 3. Dodajemy posiekany koperek. W czasie gdy całość gotuje się na małym ogniu, na tyle małym, żeby zawartość garnka lekko pyrkała, przygotowujemy zasmażkę. Pozostały po smażeniu cebuli tłuszcz na patelni rozgrzewamy i dodajemy mąkę. Mieszamy razem starannie i smażymy chwilę. Dodajemy chochelkę wywaru z kapusty lub gorącej wody i mieszamy, aż zawartość patelni będzie płynna. Wtedy wlewamy ją do kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Nie trwa to długo, dosłownie chwilkę - chyba, że mamy sporo wody w garnku, to zajmuje to trochę dłużej.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Kapustę podajemy na gorąco, ze świeżym, posiekanym koperkiem jako dodatek do obiadu bądź samodzielne danie.
    Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej - polecam spróbować, jeśli kapusta nie zostanie zjedzona natychmiast :)


    Smacznego!!!!

Porady

Zamiast oleju do smażenia można oczywiście użyć np. smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować