młoda kapusta zasmażana

  • wyświetlono: 532 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Taką młodą kapustę, poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie, zagęszczoną zasmażką, kiełbaską i doprawioną koperkiem zawsze robiła moja mama. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Jest smaczna, pożywana, rozgrzewającą i sycąca.

tasty-and-fit
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 główki młodej kapusty
2-3 cebule
2 łyżki oleju
1-2 ulubione kiełbaski lub kawałek boczku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

młoda kapusta zasmażana

  • 1. Kapustę myjemy i szatkujemy. Na dno garnka wlewamy trochę wody, wrzucamy kapustę i dusimy około 10 min.
    Cebulę oraz kiełbaskę lub boczek siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
    W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy aby uzyskać mieszankę bez grudek. Gdy się lekko zrumieni dodajemy do kapusty i mieszamy. Chwilkę gotujemy i gotowe! Na koniec wsypujemy poszatkowany koperek. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Młoda kapusta do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Młoda kapusta do obiadu

No i w końcu pojawiła się w sklepach...

kapusta zasmażana

Dodane przez: Marica738

Kapusta zasmażana z mieszanej kapusty

Pyszna i niedościgniona kapusta...

Kapusta pekińska zasmażana

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapusta pekińska zasmażana

Poczujcie radość zasmażanej kapusty...

Młoda kapusta z koperkiem

Dodane przez: ewaeu

Młoda kapusta z koperkiem

Uwielbiamy wiosnę. Uwielbiamy jej...

Kapusta kiszona zasmażana

Dodane przez: Joanna Kryla

Kapusta kiszona zasmażana

Jest to ulubiony przeze mnie dodatek...

kapusta zasmażana

Dodane przez: Ika 1961

Kapusta zasmażana

Tradycyjny polski dodatek nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE