Kapusta biała zasmażana

4.5 (190 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie obiadowe, syci i dostarcza nam dużo witamin, zwłaszcza jesienną porą. Do takiej kapusty idealnie pasują bułeczki - kartoflaczki pieczone.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty (o wadze około 1-1,2 kg)
    2 cebule
    2 łyżki oleju do smażenia cebuli
    1 duża marchewka
    2 kwaskowate jabłka
    kminek
    szklanka wody
    sól
    pieprz
    przyprawa w płynie
    1 łyżka ocetu winnego lub jabłkowego
    1 czubata łyżka mąki
    smalec do zasmażenia mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta biała zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy grube części ze środka, szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Na oleju smażymy posiekaną cebulę , gdy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę oraz marchewkę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kminek, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana).

    Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni to rozprowadzamy ją wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, przyprawą w płynie, octem i jeszcze chwilę smażymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować