Bardzo smaczne danie obiadowe, syci i dostarcza nam dużo witamin, zwłaszcza jesienną porą. Do takiej kapusty idealnie pasują bułeczki - kartoflaczki pieczone.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka białej kapusty (o wadze około 1-1,2 kg)
2 cebule
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
1 duża marchewka
2 kwaskowate jabłka
kminek
szklanka wody
sól
pieprz
przyprawa w płynie
1 łyżka ocetu winnego lub jabłkowego
1 czubata łyżka mąki
smalec do zasmażenia mąki
Kapusta biała zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy grube części ze środka, szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Na oleju smażymy posiekaną cebulę , gdy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę oraz marchewkę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kminek, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana).
Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni to rozprowadzamy ją wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, przyprawą w płynie, octem i jeszcze chwilę smażymy.
Komentarze