Aloo Kofta to niebanalny sposób na ziemniaki i kalafiora. Takie wegetariańskie klopsiki można przygotować na wiele sposobów i zamrozić na następne dni.
Średni
Składniki:
- ziemniaki: 0.5 kilograma
- kalafior: 0.5 sztuki
- mąka z grochu (ciecierzycy): 100 gramów
- kminek: 0.5 łyżeczki
- koper w ziarnach: 0.5 łyżeczki
- ziarna pieprzu: 4 sztuki
- rozmaryn posiekany: 1 łyżka
- sól do smaku: 1 szczypta
- olej do smażenia: 0.5 litra
Aloo kofta w wersji wegetariańskiej. przepis podstawowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, by pozostały lekko twarde. Po ugotowaniu obieramy ze skóry i studzimy. Kalafior gotujemy na parze na półtwardo i studzimy.
Przyprawy ucieramy w moździerzu. Mąkę możemy przygotować przez zmielenie ziaren suchego grochu w młynku do kawy.
2.W malakserze ucieramy ziemniaki, kalafior i przyprawy. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na końcu wrzucamy mąkę grochową i dokładnie mieszamy.
3.Mokrymi rękoma tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je od razu na tłuszcz rozgrzany do 160'C. Smażymy pulpeciki na złoto i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Koftę można kilka dni trzymać w lodówce, lub zamrozić na później.
Komentarze