Kopytka – przepis podstawowy

4.98 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Te mięciutkie i pyszne kluseczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do dania głównego (polane sosem mięsnym lub grzybowym), lub same być daniem głównym podane okraszone cebulką, boczkiem lub posypane cukrem. Ja preferuję wersję wytrawną, najlepiej odsmażone na masełku na złoto. Moja córeczka odziedziczyła po mnie "kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego rodzaju kluchami, pierogami i makaronami. Hania ma zaledwie dwa i pół roku, ale już z wielką chęcią pomaga mi w kuchni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki krupczatki (poj. szklanki 250 ml) + do podsypywania
    1 jajko L
    sól
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kopytka – przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka-przepis podstawowy 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Gorące ugnieść, a następnie zostawić do ostudzenia. (Ja to robię zawsze dzień wcześniej, ale można zrobić tego samego dnia)Zimne ziemnaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków.
  • Kopytka-przepis podstawowy 2. Do ziemniaków dodać jajko, mąke i sól. Zagnieść szybko ciasto (za długo wyrabiane robi się rzadkie). Ciasto dzielić na części i podsypując mąką formować wałeczki.
  • Kopytka-przepis podstawowy 3. Każdy wałeczek spłaszczyć i kroić na ukos charakterystyczne rąby (kopytka). Kluseczki wrzucać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z czym, kto lubi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować