Kruszonka-przepis podstawowy

4.48 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruszonka to podstawa wielu ciast i deserów i nie da jej się zrobić na tak zwane ,,oko'', proporcje muszą być dokładnie odmierzone. Zbyt dużo masła spowoduje, że kruszonka będzie mokra, a masło wypłynie podczas pieczenia, zbyt mało masło sprawi, że będzie bez smaku. Po wielu próbach udało mi się zrobić taką idealną. Niezwykle chrupiącą. Podczas pieczenia trzeba ją często mieszać, żeby się nie przypaliła, pieczemy do zrumienienia, stopień zrumienienia zależy od nas jak mocno ma być zrumieniona. Gotowej kruszonki można użyć do deserów, a surową posypać ciasto i piec. Polecam. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag mąki tortowej
    5 dag cukru
    5 dag zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruszonka-przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonka. 1. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  • Kruszonka. 2. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Kruszonka. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
  • Kruszonka. 4. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować