Świętując Wielkanoc, nie tyko dzielimy się jajkiem z najbliższymi. Jemy ten wspaniały produkt na różne sposoby. Na pewno macie swoje ulubione, rodzinne przepisy na jajka wielkanocne, ale warto też pokusić się na wypróbowanie czegoś nowego.

Jajka na Wielkanoc - jak je podać?

W naszym serwisie Przyslijprzepis.pl znajdziecie mnóstwo sprawdzonych receptur na jajka w wielkanocnej odsłonie. Wypróbujcie np. prosty przepis na jajka faszerowane szynką, jajka faszerowane pieczarkamijajka faszerowane na 3 sposoby, jajka faszerowane łososiem i bazylią, jajka faszerowane pastą chrzanową lub tradycyjne jajka faszerowane w skorupkach, nazywane też jajkami po polsku. 

Ugotowane na twardo jajka lądują też w tradycyjnej sałatce jarzynowej z majonezem, żurku wielkanocnym, zupie chrzanowej lub barszczu białym oraz w domowej pieczeni rzymskiej. Na świąteczny stół możecie też przygotować zjawiskowe jajka marmurkowe, które zastąpią wam pisanki. 

Co to są jajka marmurkowe?

Przepis na jajka marmurkowe jest znany również jako jajka po chińsku lub jajka w herbacie (chinese marbled tea eggs) i choć może to brzmieć egzotycznie lub mało smacznie, wykonanie dania jest bardzo proste, smak oraz wygląd obłędny, a składniki - dostępne w każdym supermarkecie. 

Na początek trzeba jajka ugotować na twardo (7-8 minut), a następnie delikatnie potłuc łyżką ich skorupki. Im bardziej będą potłuczone, tym mocniej aromatyczne i zabarwione będą jajka. Uważajcie tylko, żeby podczas obtłukiwania żadna część skorupki nie odprysnęła od jajka. Jeśli tak się stanie, marmurkowy wzorek nie będzie idealny. Ja radzę sobie w ten sposób, że gotuję jedno lub dwa jajka więcej i jeśli przydarzy się odpryśnięcie, odkładam takie jajko (a potem obieram je w całości i dodaję np. do sałatki jarzynowej). 

Do garnka możecie wlać wyłącznie jasny sos sojowy lub pomieszać sos jasny z ciemnym (za kolor odpowiada głównie czarna herbata, sos dodaje jedynie słoności). Jeśli nie macie anyżu, bądź nie lubicie jego smaku i zapachu, pomińcie ten składnik. Do przygotowania jajek marmurkowych użyjcie mocnej czarnej herbaty liściastej. Najtańsze herbatki ekspresowe tutaj się nie sprawdzą (nie zabarwią jaj). 

Jajka marmurkowe - przepis 

Składniki:

  • 5 jajek "zerówek" ugotowanych na twardo
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe czarnej herbaty liściastej

Sposób przygotowania:

  1. Wodę przelejcie do garnka. Dodajcie sos sojowy, cynamon, anyż, cukier i herbatę;
  2. Gotujcie mieszankę na małym ogniu przez 15 minut;
  3. W czasie, kiedy wywar się gotuje, delikatnie potłuczcie skorupki jajek łyżką;
  4. Następnie włóżcie poobtłukiwane jajka do gorącej marynaty (powinny być całe nią pokryte) i odstawcie. Gdy płyn ostygnie, przełóżcie garnek do lodówki;
  5. Po upływie ok. 8 godzin wyjmijcie naczynie z jajkami z lodówki i obierzcie jajka ze skorupek. Jajka marmurkowe są gotowe do podania.