Wśród tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wielkanoc znajdują się oczywiście jajka, które stanowią symbol tych świąt - zarówno w formie potrawy, jak i kolorowych pisanek. Nie wszyscy pewnie wiedzą, że zwyczaj malowania jajek jest bardzo długi i sięga jeszcze czasów starożytnych. W naszej kulturze pisankom przypisywano właściwości magiczne, które miały chronić przed złymi duchami, zapewniać płodność, szczęście i urodzaj. 

Jak przygotować jajka na Wielkanoc?

Wiele zwyczajów związanych z jajkami przetrwało do dziś i Wielkanoc nie może się odbyć bez pisanek oraz różnych potraw z jaj. Najprostsze do zrobienia są zwykłe jajka na twardo z majonezem oraz szczypiorkiem albo rzeżuchą. Bardziej wprawieni kucharze mogą spróbować zrobić fantazyjne galaretki w kształcie jaj, wypełnione w środku różnymi pysznościami, np. marchewką, szynką i kukurydzą. Prostsze do zrobienia będą jajka w sosie musztardowo-chrzanowym, jajka w sosie śmietanowo-koperkowym, wielkanocne jajka w sosie chrzanowym lub jajka w sosie groszkowym, czyli połówki jaj ugotowanych na twardo zanurzonych w gęstym sosie śmietanowo-jogurtowym z groszkiem oraz cebulą. 

Na stole nie może też zabraknąć jaj faszerowanych. Będą przepyszne, gdy wykonacie go z dodatkiem szynki, awokado albo na przykład tuńczyka z puszki. Aby farsz nie wyszedł zbyt mdły, zachęcamy was do tego by dodać do niego odrobinę ostrego sosu tabasco. Cały przepis znajdziecie poniżej. 

Przepis na jajka faszerowane z tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (bez oleju)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/5 pęczka szczypiorku
  • 1/5 pęczka natki pietruszki
  • kilka kropli ostrego sosu tabasco 
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek. Przekrójcie jajka na pół i z każdego wydrążcie żółtko. 
  2. Odcedźcie tuńczyka i przełóżcie go do miski. Dodajcie żółtka i rozgniećcie je widelcem. Wymieszajcie.
  3. Do farszu dodajcie jeszcze jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę ostrego sosu - uważajcie, żeby nie przesadzić.
  4. Wszystkie składniki wymieszajcie i zmiksujcie krótko, korzystając z blendera.
  5. Teraz wsypcie posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i wymieszajcie.
  6. Nafaszerujcie połówki jajek i każdą z nich posypcie posiekanym szczypiorkiem przed podaniem.