Wśród tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wielkanoc znajdują się oczywiście jajka, które stanowią symbol tych świąt - zarówno w formie potrawy, jak i kolorowych pisanek. Nie wszyscy pewnie wiedzą, że zwyczaj malowania jajek jest bardzo długi i sięga jeszcze czasów starożytnych. W naszej kulturze pisankom przypisywano właściwości magiczne, które miały chronić przed złymi duchami, zapewniać płodność, szczęście i urodzaj.
Jak przygotować jajka na Wielkanoc?
Wiele zwyczajów związanych z jajkami przetrwało do dziś i Wielkanoc nie może się odbyć bez pisanek oraz różnych potraw z jaj. Najprostsze do zrobienia są zwykłe jajka na twardo z majonezem oraz szczypiorkiem albo rzeżuchą. Bardziej wprawieni kucharze mogą spróbować zrobić fantazyjne galaretki w kształcie jaj, wypełnione w środku różnymi pysznościami, np. marchewką, szynką i kukurydzą. Prostsze do zrobienia będą jajka w sosie musztardowo-chrzanowym, jajka w sosie śmietanowo-koperkowym, wielkanocne jajka w sosie chrzanowym lub jajka w sosie groszkowym, czyli połówki jaj ugotowanych na twardo zanurzonych w gęstym sosie śmietanowo-jogurtowym z groszkiem oraz cebulą.
Na stole nie może też zabraknąć jaj faszerowanych. Będą przepyszne, gdy wykonacie go z dodatkiem szynki, awokado albo na przykład tuńczyka z puszki. Aby farsz nie wyszedł zbyt mdły, zachęcamy was do tego by dodać do niego odrobinę ostrego sosu tabasco. Cały przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na jajka faszerowane z tuńczykiem
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (bez oleju)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/5 pęczka szczypiorku
- 1/5 pęczka natki pietruszki
- kilka kropli ostrego sosu tabasco
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek. Przekrójcie jajka na pół i z każdego wydrążcie żółtko.
- Odcedźcie tuńczyka i przełóżcie go do miski. Dodajcie żółtka i rozgniećcie je widelcem. Wymieszajcie.
- Do farszu dodajcie jeszcze jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę ostrego sosu - uważajcie, żeby nie przesadzić.
- Wszystkie składniki wymieszajcie i zmiksujcie krótko, korzystając z blendera.
- Teraz wsypcie posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i wymieszajcie.
- Nafaszerujcie połówki jajek i każdą z nich posypcie posiekanym szczypiorkiem przed podaniem.