Jajka faszerowane pieczarkami

4.48 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pomysł na szybką przekąskę? Jajka faszerowane pieczarkami to prosty przepis na pyszności, które sprawdzą się na różne okazje!

Składniki:

  • 12 jajek
    30 dag pieczarek
    1/2 – 1 łyżka majonezu
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    do przybrania:
    12 łyżeczek gęstego majonezu
    kilka czerwonych rzodkiewek
    gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać.
  • 2. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz. Każdą połówkę jajka posmarować 1/2 łyżeczki majonezu, obficie posypać startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorem. Jajka faszerowane pieczarkami są gotowe do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować