Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, musiałam go wypróbować. Moja rodzina bardzo lubi wszelkiego rodzaju dania mączne, w tym kluski. Nie zawsze mam czas na przygotowanie domowych klusek leniwych, więc jeśli tylko wpadnie mi w oko receptura z prostszym składem lub inną techniką - działam i testuję. Przygotowałam na próbę 1 porcję i z podanych składników wyszło mi 16 kluseczek-kuleczek, takich akurat na jeden kęs. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracowało i kolejne kluseczki były gotowe błyskawicznie. Ponieważ akurat byli u mnie bratankowie (lat 6 oraz 11), dorobiłam na szybko 3 dodatkowe porcje plus sos angielski - waniliowy i całość została pochłonięta od razu, na gorąco. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowego dania, co świadczy o tym, że było warto. 

Kluski z sera mozzarella i skyru - przepis 

Składniki (na 1 porcję):

  • 125 g sera mozzarella (1 cała kulka)
  • 75 g skyru o naturalnym smaku 
  • 45 g mąki pszennej tortowej 
  • szczypta soli lub odrobina cukru (w zależności, czy chcecie je podać w wersji słodkiej czy słonej)

Sposób przygotowania:

  1. Zagotujcie wodę w garnku;
  2. Kulkę mozzarella wyjmijcie z opakowania i zetrzyjcie na tarce - ja to robiłam na drobnych oczkach;
  3. Do startej mozzarelli dodajcie skyr i wymieszajcie masy do połączenia;
  4. Dodajcie przesianą mąkę oraz sól (jeśli chcecie je zjeść na wytrawnie) lub cukier (jeśli macie ochotę na kluski na słodko) i wymieszajcie całość dokładnie, żeby wyszła gęsta, lekko lepiąca masa;
  5. Z  ciasta formujcie nieduże kuleczki (nieco większe od orzecha włoskiego);
  6. Kiedy woda w garnku zawrze, posólcie ją odrobinę;
  7. Kluski z sera wkładajcie do wrzątku pojedynczo, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką, żeby nie przylepiły się do siebie ani do dna;
  8. Kluseczki gotujcie do wypłynięcia;
  9. Gotowe kuleczki odcedźcie z wody i podawajcie gorące z sosem. 

Przygotowanie klusek z sera mozzarella i skyru zajmie wam dosłownie parę minut. Zanim zaczniecie robić ciasto, nastawcie wodę w garnku, wtedy już po chwili będziecie mogli wrzucać gotowe kulki na wrzątek i po ok. 2-3 minutach - serwować. Oryginalnym przepisem podzieliła się @makrobeast na swoim Instagramie: 

Kluski z sera mozzarella - z czym je podać?

Tak przygotowane kluski z sera będą świetnie smakować podane na słodko i wytrawnie - wszystko zależy od dodatków, na jakie macie akurat ochotę. Pamiętajcie wtedy tylko, żeby w wersji wytrawnej do kluseczek nie dodawać cukru. Jeśli lubicie leniwe z cynamonem lub sosem owocowym, te kluchy możecie zaserwować podobnie. W sezonie na świeże owoce jagodowe sprawdzą się np.

Z kolei w wersji słonej pyzate kluseczki z sera polejcie np. sosem gulaszowym, pieczarkowym, śmietanowo-koperkowym, bądź staropolskim sosem z suszonych grzybów. Będą idealnym towarzystwem m.in. do gulaszy, mięsnych potrawek oraz kotletów z kurczaka w panierce.