Ciekawie prezentująca się pieczeń nie tylko na Wielkanoc:) Żródło: http://anikagotuje.blogspot.com/2013/02/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html
15 min
Składniki:
1,2 kg mielonego mięsa wieprzowego ( najlepiej z łopatki)
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 surowe jajka
5-6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu pół łyżeczki mielonej ostrej papryki duża łyżka majeranku,pół łyżeczki granulowanego czosnku
łyżka oleju do zeszklenia cebuli
masło do smarowania formy ,bułka tarta do obsypania formy
Pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić Namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę również zmielić i dodać do mięsa Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju. Nieco przestudzić. Dodać do mięsa Do masy wbić dwa surowe jajka Dodać przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i sporo majeranku Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę Przygotować formę do pieczenia: wysmarować ją masłem i obsypać tartą bułką Na dno formy wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, i po około 10 minutach zlać powstały podczas pieczenia płyn, pieczeń wyjąć z formy. Brzegi oczyścić z szumowin powstałych podczas pieczenia.
Komentarze