Nie macie już miejsca w piwnicy? Ciągle dochodzą nowe przetwory, a wy nadal planujecie kolejne? Spiżarka również się nie rozciąga w swej powierzchni, a chciałoby się mieć kilka półek więcej na kolejne słoiki. A może w ogóle nie macie takich pomieszczeń, jak spiżarnia i piwnica? Co zrobić w takim przypadku? Całe szczęście jest inne miejsce idealne do przechowywania przetworów.
Szukacie nietuzinkowych przetworów, które moglibyście zrobić jeszcze w tym sezonie? Doskonale sprawdzą się sałatki do słoików, które będą jak znalazł do obiadów zimowych. Jeżeli macie zapas bakłażanów, spróbujcie wykorzystać ten przepis. Mały koszt produktów, a maksimum smaku.
Szukacie przepisu na deser, który będzie przypominał najlepszą drożdżówkę z serem? Mam w zanadrzu przepis, który pokochacie. Ta strucla jest w moim domu rodzinnym od pokoleń. Chrupiąca z zewnątrz, wewnątrz puszysta i miękka od masy serowej. Nie dodaję do niej żółtka, jest coś znacznie lepszego, co poprawia smak i konsystencję ciasta.
Nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie przygotowane weki na zimę. Marynowane sałatki i warzywa to ulubiony dodatek do obiadu. Obiecujemy, że słoiki z tego przepisu będą znikać najszybciej. Plastry soczystych, dojrzałych i mięsistych pomidorów, zanurzone w pysznej zalewie z dodatkiem warzyw to coś, czego nie może zabraknąć w waszych zapasach.
Letnie i jesienne obiady nie mogą się obyć bez doskonałych knedli. Można je zrobić z dodatkiem truskawek, brzoskwiń czy śliwek. Te ostatnie owoce nadają się do tego zadania najlepiej. Mój przepis udowadnia, że knedle bez użycia ziemniaków mogą wyjść jeszcze lepsze i smaczniejsze. Nie musicie wierzyć mi na słowo, sprawdźcie go sami.
Ogórki małosolne to jedne z lepszych przetworów, które muszą pojawić się co roku, na polskim stole. To one najszybciej znikają, gdyż przyjemnie chrupią i są soczyste. Jednak nie zawsze tak jest. Co zrobić, aby uniknąć miękkich i niesmacznych małosolnych? Mam na to sprawdzoną metodę, która gwarantuje sukces za każdym razem.
Macie ochotę na niewymagający, a przepyszny deser, który ugasi pragnienie w nieziemskie upały? Klasykiem są lody oraz słodycze na zimno, które pozwolą na chwilę ochłody i orzeźwienia. W zaciszu swojego domu możecie zrobić taki deser z bananów, które wystarczy wcześniej włożyć do zamrażarki. Po dodaniu drugiego produktu, macie praktycznie gotowy smakołyk. Każdy będzie się nim zachwycał.
Ogórki kiszone to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w naszych spiżarniach. Chrupiące, soczyste i lekko szczypiące w język. Tylko takie można uznać za wybitnie dobre - to zasługa kilku czynników. Należy jednak pamiętać o podstawach, które czasem nam umykają zwłaszcza, gdy jesteśmy początkującymi w kuchni. Co zrobić, żeby ogórki kiszone zawsze udawały się jędrne, chrupiące i pyszne?
Powrót do starych i sprawdzonych przepisów sprawia, że nie pozwalamy zapomnieć o naszej kulturze. Przekazywane z pokolenia na pokolenie metody wyrabiania przetworów zachowały się nie tylko w zeszytach, ale także naszych sercach. Nie inaczej jest z przysmakiem z Kaszub, który zawładnął naszymi stołami ponownie.
Szukacie nadal najlepszego przepisu na paprykę do słoików? Proponujemy najlepszy z tych, który znamy od naszych węgierskich przyjaciół. Tam wiedzą, jak przygotowywać aromatyczną paprykę, nawet w przetworach. Zdziwicie się jak mariaż polsko-węgierski sprawdził się nawet na kuchennym stole. Ręczymy, że słoiki z tak przygotowanymi warzywami, zostaną zjedzone najszybciej.
Jesteście fanami ogórków kiszonych lub konserwowych? Na bazarkach można zauważyć tłumy z siatami pełnymi składników na ulubione przetwory. O dziwo , w większości tych zapasów nie zobaczycie jednego z najsmaczniejszych warzyw o tej porze roku. Niedoceniany produkt ukiszony w zalewie curry to prawdziwy rarytas. Mamy najlepszy przepis.
Lubicie naturalne przepisy, które wykorzystują polskie owoce i zioła? Ten składnik będzie w nich obowiązkowy, gdyż jego właściwości są nieocenione. Sezon jest dość krótki, dlatego nie wahajcie się - już teraz korzystajcie z zasobów matki natury. Pamiętajcie, aby zrywać jedynie te owoce, które są w pełni dojrzałe i zdrowe.
Nie możecie doczyścić kuchenki, która już parokrotnie była zalana kipiącym sosem pomidorowym czy tłuszczem z frytek? Zastygłe przypalenia nie ułatwiają mycia, a wy nie macie czasu na żmudne szorowanie? Nie lećcie od razu do sklepu w celu zakupienia najdroższych środków czyszczących. Wystarczy ten popularny napój, a wszystko będzie lśniło.
Uwielbiacie smak truskawek i denerwuje was to, że możecie się nim cieszyć tylko przez krótki okres w roku? I że gdy kupujecie na zapas kilogramy truskawek, pozostają wam spleśniałe okazy, które musicie wyrzucić? Znamy to... Jeżeli jednak jak my, nie godzicie się na marnotrawienie, podpowiadamy, jak przechować truskawki przynajmniej przez rok, aby ciesząc się ich smakiem doczekać do kolejnego sezonu.
Jesteście wielkimi fanami fasolki szparagowej? My również. Sezon na nią jest niezwykle krótki, dlatego też warto sprawdzić, co zrobić, aby móc cieszyć się nią nie tylko latem, ale także i zimą. To wspaniały dodatek do obiadu, jak i danie samo w sobie. Wystarczy kilka prostych składników oraz patent naszych babć, aby móc smakować ją znacznie dłużej.
Szukacie sprawdzonego specyfiku, który sprawi, że wasz układ trawienny pobudzi się do intensywniejszego działania? Niestety, popularne jogurty czasami nie zdają egzaminu, a wy załamujecie już ręce? Wypróbujcie nasz patent i dodajcie te ziarenka do kefiru, aby móc cieszyć się lekkim brzuchem wolnym od wzdęć. Poniżej znajdziecie dokładne informacje, jak przygotować ten zjawiskowy, skuteczny napój.
Szukacie pomysłu na letnią zupę, która dostarczy jednocześnie wspaniałych wartości odżywczych i nie będzie kosmicznie droga? Jeżeli jesteście posiadaczami ogródków czy mieszkacie w pobliżu nieużytków, możecie nazbierać pysznych ziół, które z reguły są nieproszonym gościem na działkach. Zamiast do kompostownika, wrzućcie je do zupy i delektujcie się smakiem.
Macie problem z twardą wodą, która osadza się coraz częściej na ściankach i grzałce czajnika? Bez względu na to, czy posiadacie szklany, ceramiczny czy stalowy czajnik, metoda, którą wam przedstawimy, zawsze się sprawdza. Dodatkowo możecie zapomnieć o mało przyjemnym zapachu octu, gdyż nie użyjecie jego ani kropelki.
Cienkie i delikatne w smaku naleśniki to świetny pomysł nie tylko na deser, ale także obiad na słodko. Klasyczne smażycie z dodatkiem oleju? Wystarczy tańszy składnik, który był stosowany już przez nasze babcie. Dzięki niemu są bardziej elastyczne i o niebo smaczniejsze. Poniżej znajdziecie przepis, który przewyższa wszystkie pozostałe.
Dodatki do rosołu kupowane zwykle w markecie mogą zawierać szkodliwe substancje wzmacniające smak oraz zbyt dużą ilość soli. To powszechne zjawisko, które sprawia, że na bazę do rosołu warto spróbować przygotować coś swojego. W tym wypadku idealnie sprawdzi się esencja, którą zrobicie sami, bez potrzeby uzupełniania zupy sztucznymi zamiennikami smaku.
Najlepszy czas na przygotowanie takiej pasty jest dość krótki. Wykorzystajcie go, póki trwa sezon na warzywo, z którego ją się robi. Możecie ja zamrozić i korzystać, kiedy dusza zapragnie. Jest doskonałym materiałem do sporządzenia marynat, dodatkiem do ulubionych świeżych bułek czy sałatek. Ten prosty przepis jest z nami już od dawna – wypróbujcie go i wy.
Teraz jest najlepszy sezon na tę zupę. Wystarczy garść liści, aby móc zrobić najlepsze pierwsze danie na wiosnę. Klasyczny smak, który jeszcze nikomu się nie znudził, niestety poszedł jednak w zapomnienie. Warto odświeżyć dawną tradycję i wykorzystać przepisy z babcinych notatek czy gazet. Mamy patent na to, aby szczawiowa smakowała zawsze wyśmienicie.
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj jedynie do rosołu, aby wzbogacić jego smak? Zastosowanie tego zioła jest znacznie szersze, niż wam się wydaje. Wykorzystajcie je do naparu, który pozwoli wam odetchnąć i wspomoże obolałe plecy czy stawy. Aby zrobić combo doskonałe, wystarczy dodać do naparu jeszcze jeden ważny składnik.
Gromadzicie co jakiś czas świeżą zieleninę w lodówce lub na kuchennym blacie, aby móc zrywać ją do codziennych potraw? Najczęściej jest to natka pietruszki czy szczypiorek, odrywany do serka czy na kanapki. Niestety, po jakimś czasie zamoczone końcówki wydzielają nieznośny smród zgnilizny, który roznosi się po całej lodówce, a także kuchni. Mamy sprawdzony patent, jak temu zaradzić.
Kotlety schabowe to doskonały pomysł na obiad – właściwie nigdy się nie nudzą. Z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem, po prostu zawsze smakują wyśmienicie. A co powiecie na to, aby połączyć dwa sztandarowe, polskie dania w jednym? Ulubiony pierogowy farsz w środku mięsistego schabowego brzmi jak niebo na ziemi? I tak właśnie smakuje. Sprawdźcie koniecznie nasz sprawdzony przepis.
Pierogi wcale nie muszą być podawane z wytopionymi skwarkami lub podsmażoną cebulką. Przełamcie kulinarną sztampę i dodajcie do nich inną omastę. Takiej używały już nasze babcie oraz prababcie.
Szukacie sprawdzonego przepisu na doskonałe w smaku słodycze do kawy i klasyczne sezamki to wasz faworyt, ale niestety są twarde jak kamień? Mamy patent na to, jak zrobić pyszne i miękkie sezamki, które wręcz rozpływają się w ustach. A to za sprawą tylko dwóch składników. Nie czekajcie dłużej i zróbcie je koniecznie.
Do zrobienia domowego pesto z reguły używacie bazylii i orzeszków piniowych? Tym razem wybierzcie typowo polskie składniki, a z pewnością będzie smaczniej i jeszcze taniej. Zwykle wyrzucacie te liście do kosza, a to właśnie one mogą stać się bazą do przepysznego sosu do makaronu. Rodzina się nie pozna, że to właśnie z nich zrobiliście z nich świetne danie. Teraz są najlepsze, wykorzystajcie je.
Ostatnio wszystko wypada wam z rąk i jesteście poddenerwowani? Uzupełnijcie swoją dietę o ten smaczny dodatek, a z pewnością poczujecie znaczną różnicę. Niewielki koszt, a działanie długotrwałe.
Samodzielnie przygotowany smalec jest pod każdym względem lepszy od kupnego. Jednak jego powolne wytapianie wiąże się z powstawaniem tłustego osadu na kuchence i okapie oraz wietrzeniem kuchni, a czasem nawet całego mieszkania. Tomasz Strzelczyk, znany ze swojego kulinarnego kanału na YouTubie OddaszFartucha pokazał prosty sposób na uniknięcie tych niedogodności.
Po zjedzonym posiłku czujecie, jak gromadzą się gazy w jelitach? Brzuch pęcznieje i jest coraz większy? Nie bagatelizujcie tego i wypijcie prostą, naturalną miksturę, która ukoi wasz żołądek. Sprawdźcie, jak zrobić 8-minutowy napar z popularnej przyprawy.
Nie możecie obyć się bez chrupiących faworków? Domyślamy się, ten smakołyk ma wielu wielbicieli nie tylko w karnawale czy w tłusty czwartek. Jeśli jednak kłopot sprawia wam domowe przygotowywanie chrustu, sprawdźcie, co zrobić, aby olej nie pienił się tak podczas smażenia.
Odwlekacie tę czynność tak długo, jak tylko możecie? Niepotrzebnie. Wystarczy nasz trik, aby cieszyć się idealnie posiekaną cebulą bez ronienia łez. Sprawdźcie tę poradę, a dowiecie się, jak kroić cebulę, żeby przy tym nie płakać.
Odwlekacie tę czynność tak długo, jak tylko możecie? Niepotrzebnie. Wystarczy nasz trik, aby cieszyć się idealnie posiekaną cebulą bez ronienia łez. Sprawdźcie tę poradę, a dowiecie się, jak kroić cebulę, żeby przy tym nie płakać.
Chrupiące paszteciki to obowiązkowa przystawka, która powinna być podawana razem z czerwonym barszczem. Co zrobić, aby nie były suche? Mamy na to patent.
Szukacie sposobu na piękny kolor świątecznego bigosu i jednocześnie chcecie podkręcić jego smak? Dzięki temu - najczęściej pomijanemu - składnikowi wyjdzie idealny.
Delikatny i rozpływający się w ustach śledź to sekret każdej pani domu. Sugerujecie się kolorem przy jego wyborze? To powszechny błąd, na który większość z nas się nabiera.
Aromatyczny barszcz z podłużnych buraków należy do tych najsmaczniejszych. Co zrobić, aby jego smak zwalał gości z nóg? Mamy na to niezawodny sposób, który będzie z wami na dłużej.
Wielu z nas decyduje się na klasyczny piernik dojrzewający, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Co zrobić, jak go przygotować, aby nie był zbyt twardy?
Nie macie pomysłu, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z wczorajszego obiadu? Przygotujcie ten fantastyczny kremowy sernik, który zachwyci domowników i gości.
Niezależnie od wieku, możemy nauczyć się czegoś nowego i zmienić błędne działania w kuchni. Zyskają na tym nasze przepisy, wachlarz udanych posiłków na naszych stołach się zwiększy, a goście z pewnością zaczną chwalić dania, przyrządzone w inny sposób.
Puszyste i delikatne ciasto marchewkowe to niezastąpiony smak jesieni. Jak je zrobić, aby nie wyszło suche i niesmaczne? Podpowiadamy w naszym artykule.
Mięso w słoikach na kanapki to przepyszna oraz dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych wędlin. Jej przygotowanie jest całkiem proste, wystarczy się trzymać kilku sprawdzonych rad. Co zrobić, aby wasze domowe wyroby przetrwały długie miesiące i byście mogli cieszyć się ich smakiem w długie zimowe wieczory?