Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny , pożywny barszcz na zakwasie ze smakowitymi dodatkami . Nikogo dwa razy nie trzeba zapraszać na skosztowanie go , cała kuchnia nim pachnie :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego
    0,5 litra zakwasu na barszcz biały
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    6 ziemniaków
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    4 sparzone białe kiełbaski
    4 jajka ugotowane na twardo
    10 plasterków boczku wędzonego parzonego
    20 suszonych śliwek
    listki macierzanki do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    wykałaczki małe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz biały Jajko

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką 1. Warzywa obieram , myję . W garnku szklę pokrojoną w kostkę cebule na maśle , dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , gotuję ok. 10 minut , dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki , gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw . Dodaję wymieszany zakwas , doprowadzam do zagotowania , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , roztarty w dłoniach majeranek , doprawiam solą i pieprzem , zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką , mieszam , doprowadzam do zagotowania , gotuję 3-4 minuty .
  • Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką 2. Boczek pozbawiam skórki , kroję na pół po długości . Na każdą część boczku kładę śliwkę , zwijam w roladkę , spinam wykałaczką , układam na blasze , wkładam do piekarnika , piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni , wykałaczki wyjmuję . Jajka kroję na pół , kiełbaskę w plasterki . Barszcz podaję z cząstką jajka , kiełbaską i roladkami z boczku , posypane macierzanką .

Porady

Barszcz możemy podać na świąteczne śniadanie bądź rodzinny obiad . Bulion możemy ugotować na kościach wędzonych , barszcz będzie bardziej aromatyczny . Bulion mięsny możemy zastąpić bulionem warzywnym , barszcz będzie mniej kaloryczny .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować