Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny , pożywny barszcz na zakwasie ze smakowitymi dodatkami . Nikogo dwa razy nie trzeba zapraszać na skosztowanie go , cała kuchnia nim pachnie :)

123
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 litry bulionu mięsnego
0,5 litra zakwasu na barszcz biały
1 cebula
2 łyżki masła
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ziemniaków
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
4 sparzone białe kiełbaski
4 jajka ugotowane na twardo
10 plasterków boczku wędzonego parzonego
20 suszonych śliwek
listki macierzanki do posypania
blaszka wyłożona papierem do pieczenia
wykałaczki małe

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką

  • Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką1. Warzywa obieram , myję . W garnku szklę pokrojoną w kostkę cebule na maśle , dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , gotuję ok. 10 minut , dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki , gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw . Dodaję wymieszany zakwas , doprowadzam do zagotowania , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , roztarty w dłoniach majeranek , doprawiam solą i pieprzem , zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką , mieszam , doprowadzam do zagotowania , gotuję 3-4 minuty .
  • Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką2. Boczek pozbawiam skórki , kroję na pół po długości . Na każdą część boczku kładę śliwkę , zwijam w roladkę , spinam wykałaczką , układam na blasze , wkładam do piekarnika , piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni , wykałaczki wyjmuję . Jajka kroję na pół , kiełbaskę w plasterki . Barszcz podaję z cząstką jajka , kiełbaską i roladkami z boczku , posypane macierzanką .

Porady

Barszcz możemy podać na świąteczne śniadanie bądź rodzinny obiad .
Bulion możemy ugotować na kościach wędzonych , barszcz będzie bardziej aromatyczny .
Bulion mięsny możemy zastąpić bulionem warzywnym , barszcz będzie mniej kaloryczny .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaJajkaboczekWielkanocśniadanieobiadbiały barszczkiełasa

Komentarze

Podobne przepisy

Zakwas na barszcz biały

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami,...

Zakwas pszenny na barszcz biały

Dodane przez: Reniutka

Zakwas pszenny na barszcz biały

Jeśli chcecie ugotować smaczny...

Barszcz biały

Dodane przez: wiesiołek

Barszcz biały z jakiem i białą kiełbasą

Taki barszcz smakuje zawsze, nie...

barszcz biały

Dodane przez: Neblina36

Biały barszcz na domowym zakwasie

Bardzo łatwo przygotować domowy...

Barszcz biały

Dodane przez: beetle

Barszcz biały na zakwasie

Tego barszczu nie może zabraknąć...

żurek

Dodane przez: bpuzio

żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty

robię nie tylko na Wielkanoc i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE