Jeśli kiedykolwiek oglądaliście programy kulinarne Gordona Ramsaya, na pewno kojarzycie polędwicę Wellington. Kucharz zleca jej przygotowanie zawodnikom programu w ramach sprawdzianu umiejętności. Ilość błędów, które można popełnić przy tym daniu, jest znaczna (i zdecydowanie zbyt duża dla początkujących czy nawet średniozaawansowanych). Jest to pieczeń zawinięta w naleśniki, a wierzch przykrywa ciasto francuskie. Wewnątrz oprócz mięsa jest też nadzienie pieczarkowe. Schab w cieście francuskim jest łatwiejszą, ale równie elegancką i pyszną wersją tego wyrafinowanego dania. Będzie idealny na Poniedziałek Wielkanocny, komunię i inne święta rodzinne. Gordon Ramsay was nie okrzyczy, a domownicy, tylko pochwalą i nałożą sobie dokładkę.
Jak zrobić schab na święta?
Schab w cieście francuskim z dodatkiem 2 wędlin po upieczeniu będzie supersoczysty i co najmniej tak smaczny jak wspomniana wyżej polędwica. Cieniutkie warstwy mocno maślanego i delikatnego ciasta francuskiego i dodatkowego mięsa (tłuściutkiego salami i szynki parmeńskiej) skrywają kruche i mięciutkie mięso, chronią je przed wysuszeniem i dodają mu smaku. Przygotowanie sprowadza się do obsmażenia i owinięcia schabu - najpierw szynką, a potem ciastem w „kropeczki” wyrazistego salami.
Zamiast tymiankiem i czosnkiem, mięso możecie natrzeć również ziołami prowansalskimi czy mieszanką oregano i rozmarynu lub innymi przyprawami, które pasują do schabu. Aby było czuć smak wędlin, nie przesadzajcie z ilością przypraw. Taki schab na święta będzie ozdobą stołu (choć bardzo krótko - bo wszyscy szybko się nim podzielą). Schab w cieście francuskim jest tak prosty w przygotowaniu, że możecie go robić nie tylko od święta.
Przepis na schab w cieście francuskim
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200 g)
- 150 g salami
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 rozkłócone jajko
Sposób przygotowania:
- Ponacinajcie schab w kratkę, po obu stronach. Natrzyjcie solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzejcie olej na patelni i obsmażcie mięso z obu stron na dużym ogniu. Powinno być zrumienione.
- Rozłóżcie na blacie plastry szynki parmeńskiej - dopilnujcie, by na siebie nachodziły. Na środku połóżcie obsmażone mięso i owińcie go w szynkę.
- Obok rozłóżcie arkusz ciasta francuskiego. Przy użyciu szklanki o niewielkiej średnicy wytnijcie w cieście krążki i włóżcie w nie plastry salami, delikatnie wciskając w ciasto.
- Rozłóżcie na cieście schab owinięty w szynkę i zwińcie jak roladę.
- Posmarujcie pieczeń rozkłóconym jajkiem i pieczcie w temp. 180 st. C (tryb góra-dół) przez ok. 25-30 minut.
Pieczeń podawajcie z ćwikłą, sosem śmietanowym z kaparami lub sosem cebulowym (kliknijcie poniżej po przepis) i ziemniakami.
Komentarze