Jajka można podawać na wiele sposobów, nie tylko na Wielkanoc , ale i na inne okoliczności jak i zwykłe śniadanie. Dziś proponuje z wędzonym łososiem i pastą z bazylii
Jajka faszerowane łososiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.JAJKA FASZEROWANE: ŁOSOSIEM,
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką . Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekanego drobno łososia( troszkę zostawić do dekoracji), serek i przyprawy. ( można wszystko zblendować na gładka masę .Tak przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować kawałkami łososia i koperkiem. Jajka posypane delikatnie słodka papryką w proszku.
2.JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z BAZYLII
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką . Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekaną – zblendowaną bazylię i serek( można dodać kilka kropli barwnika zielonego jeśli kolor jest mało intensywny. Doprawić sola i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować kawałkami bazyli.
Komentarze