Trudno wyobrazić sobie klasyczne drugie danie w Polsce bez zestawu typu: mięso, ziemniaki i surówka. To też jeden z najszybszych sposobów na dostarczenie sobie białka, witamin i węglowodanów na jednym talerzu. Okazuje się jednak, że takie rozwiązanie może być zgubne w skutkach. Mięso zjedzcie, a ziemniaczki zamieńcie na coś innego – podpowiadamy, dlaczego.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 01.06.2023 15:57 opublikował artykuł:
Zapach ze smażalni ryb sprawia, że ślinka cieknie – ale tylko na wakacjach. Ryba smażona w domu daje o sobie znać również sąsiadom. Ten zapach często unosi się w powietrzu jeszcze następnego dnia, jeśli nie włączycie okapu czy nie wywietrzycie mieszkania. Jeśli nie chcecie otwierać wszystkich okien po smażeniu ryb, mamy zupełnie inny sposób na świeże powietrze. Skorzystajcie z niego podczas smażenia, a włączanie okapu być może nawet nie będzie konieczne.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 01.06.2023 14:57 opublikował artykuł:
Mówi się, że 50-tka to „złoty wiek”, a czasami nawet, że to nowa 40-tka. Nawet, jeśli wciąż czujecie się świetnie, poświęćcie więcej uwagi na to, co pijecie w ciągu dnia. Zwykłą czarną herbatę możecie zastąpić naparem, który przyniesie wam zdecydowanie więcej korzyści. Jest on bogaty w antyoksydanty, w tym polifenole, które m.in. wspierają walkę z infekcjami, hamują rozwój stanów zapalnych i dodają energii.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 01.06.2023 14:18 opublikował artykuł:
Śniadanie dla seniora z pewnych względów powinno różnić się od śniadań dla nastolatków czy dorosłych i pracujących. Jedni i drudzy potrzebują energii, jednak starsze osoby mają pewne specjalne wymagania. Potrzebują więcej białka oraz wapnia i często tracą apetyt. Pewne produkty stawiają też zbyt duży opór ich zębom, dlatego takie śniadanie powinno sprostać kilku ważnych zasadom.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 31.05.2023 17:17 opublikował artykuł:
Jeśli chodziliście do szkoły w latach 90., na pewno pamiętacie te słodkie drożdżówki z twarogową masą. Niektórzy wyjadali tylko środek, zostawiając brzegi, które bywały lekko suche. Inni maczali ranty w herbacie... Czasami obok masy serowej były jeszcze powidła śliwkowe, dżem, masa kakaowa lub kawałki owoców. Czemu by nie odtworzyć tego przysmaku dzieciństwa?
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 31.05.2023 16:54 opublikował artykuł:
W ciepłe dni nikomu nie chce stać się w kuchni i pilnować biszkopta czy tynkować i wypełniać kremem wysokich, skomplikowanych w wykonaniu ciast. Rzadko też w takie dni mamy na nie tak naprawdę apetyt. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, szybkiego i chrupiącego „na ząb”, zróbcie ciasteczka z siemienia lnianego. Są tak proste, że wyjdą każdemu, niezależnie od stopnia zaawansowania w domowych wypiekach.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 31.05.2023 16:30 opublikował artykuł:
Olej z tej rośliny to szybka pomoc dla podrażnionej, swędzącej lub suchej skóry i sposób na zachowanie młodego wyglądu. Możecie go stosować na różne sposoby – do picia, ale nie tylko, bo świetnie się sprawdzi również do włosów i na skórę.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 31.05.2023 13:43 opublikował artykuł:
Różnych kaw z dodatkami jest mnóstwo. Kawa z kostką czekolady zadowoli fanów „małej czarnej ” na słodko, a kawa z tonikiem orzeźwi w największy upał. Jeśli jednak chcecie, by pomogła wam zgubić centymetry w pasie, pijcie ją z innym ekstraskładnikiem. Zagrzeje on was do utraty zbędnych kilogramów dosłownie i w przenośni.
Użytkownik Gabriela Francuz
w dniu 31.05.2023 13:34 opublikował artykuł:
Ogórki kiszone są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Jeśli macie wrażliwy żołądek, znacznie lepsze będą krócej kiszone i delikatniejsze małosolne. Możecie też zrobić ogórki watykańskie. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby jeszcze w tym sezonie schrupać ogórki, ale nie przepadają za zbyt intensywnymi w smaku przetworami. Pieprz i czosnek równoważy słodycz innego składnika.