Do surówki z delikatnej i słodkawej młodej kapusty pasuje właściwie każde warzywo, ale po co robić jej konkurencję? Sprawdźcie np. surówkę z młodej kapusty i ogórka (świeżego), z niewielkim dodatkiem oleju (by witaminy lepiej się przyswoiły) i cukru - dla smaku. To łagodna propozycja odpowiednia do każdego obiadu. Do wczesnej kapusty doskonale pasować będzie również coś bardziej pikantnego (rzodkiewka). Surówka z młodej kapusty i rzodkiewek z dodatkiem cebuli dymki i majonezu będzie doskonała zarówno do kotletów schabowych, jak i kotletów drobiowych czy karkówki z grilla w śmietanowej marynacie, która genialnie zmiękczy mięso. Tomasz Strzelczyk ma inną ciekawą i równie charakterną propozycję. W jego przepisie główną rolę gra sos. Jest nie tylko z majonezem, ale też typowo polskim, wyrazistego dodatkiem, który lubią wszyscy.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem wg Strzelczyka?
Pan Tomek na surówkę sieka tylko kapustę i czerwoną cebulę, która jest łagodniejsza w smaku niż zwykła żółta. Zamiast czerwonej możecie też wykorzystać cukrową. Surówka z młodej kapusty z koperkiem wg pana Tomasza wyróżnia się jednak sosem à la tzatziki, tyle, że po polsku.
Kucharz nie kroi do niego świeżego ogórka. Zamiast tego na sos miksuje on 4 ogórki kiszone z dodatkiem koperku, czosnku, soli, pieprzu, majonezu i niewielką ilością miodu, który równoważy kwasek. Surówka z młodej kapusty z majonezem nie musi kojarzyć się z niczym mdłym i ciężkim. Kwaskowaty sos odświeży smak surówki i sprawi, że będzie ona lżejsza niż np. klasyczny coleslaw z młodej kapusty z mnóstwem majonezu.
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i sosem z kiszonych ogórków
Składniki:
- 1 wczesna kapusta
- 2 czerwone cebule
- 4 kiszone ogórki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Poszatkujcie główkę kapusty i przełóżcie do miski. Poszatkujcie w piórka czerwoną cebulę, dodajcie do kapusty i przemieszajcie.
- Do blendera wrzućcie ogórki kiszone (większe pokrójcie drobniej), koperek, 2 ząbki czosnku i natkę. Dodajcie też majonez, miód (jeśli macie) oraz szczyptę soli i pieprzu. Zblendujcie na gładki sos.
- Zalejcie sosem kapustę z cebulą, dodajcie musztardę i wymieszajcie dokładnie.
- Schłodźcie w lodówce przed podaniem, by smaki się przegryzły lub podawajcie od razu.
Komentarze