Do surówki z delikatnej i słodkawej młodej kapusty pasuje właściwie każde warzywo, ale po co robić jej konkurencję? Sprawdźcie np. surówkę z młodej kapusty i ogórka (świeżego), z niewielkim dodatkiem oleju (by witaminy lepiej się przyswoiły) i cukru - dla smaku. To łagodna propozycja odpowiednia do każdego obiadu. Do wczesnej kapusty doskonale pasować będzie również coś bardziej pikantnego (rzodkiewka). Surówka z młodej kapusty i rzodkiewek z dodatkiem cebuli dymki i majonezu będzie doskonała zarówno do kotletów schabowych, jak i kotletów drobiowych czy karkówki z grilla w śmietanowej marynacie, która genialnie zmiękczy mięso. Tomasz Strzelczyk ma inną ciekawą i równie charakterną propozycję. W jego przepisie główną rolę gra sos. Jest nie tylko z majonezem, ale też typowo polskim, wyrazistego dodatkiem, który lubią wszyscy.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem wg Strzelczyka?

Pan Tomek na surówkę sieka tylko kapustę i czerwoną cebulę, która jest łagodniejsza w smaku niż zwykła żółta. Zamiast czerwonej możecie też wykorzystać cukrową. Surówka z młodej kapusty z koperkiem wg pana Tomasza wyróżnia się jednak sosem à la tzatziki, tyle, że po polsku.

Kucharz nie kroi do niego świeżego ogórka. Zamiast tego na sos miksuje on 4 ogórki kiszone z dodatkiem koperku, czosnku, soli, pieprzu, majonezu i niewielką ilością miodu, który równoważy kwasek. Surówka z młodej kapusty z majonezem nie musi kojarzyć się z niczym mdłym i ciężkim. Kwaskowaty sos odświeży smak surówki i sprawi, że będzie ona lżejsza niż np. klasyczny coleslaw z młodej kapusty z mnóstwem majonezu. 

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i sosem z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 1 wczesna kapusta
  • 2 czerwone cebule
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkujcie główkę kapusty i przełóżcie do miski. Poszatkujcie w piórka czerwoną cebulę, dodajcie do kapusty i przemieszajcie. 
  2. Do blendera wrzućcie ogórki kiszone (większe pokrójcie drobniej), koperek, 2 ząbki czosnku i natkę. Dodajcie też majonez, miód (jeśli macie) oraz szczyptę soli i pieprzu. Zblendujcie na gładki sos. 
  3. Zalejcie sosem kapustę z cebulą, dodajcie musztardę i wymieszajcie dokładnie. 
  4. Schłodźcie w lodówce przed podaniem, by smaki się przegryzły lub podawajcie od razu.