Marmurowe jaja (samuraja)

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Nużą Cię już zwykłe jajka? :) Wypróbuj jajka marmurkowe – ugotowane na twardo, które swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają czarnej herbacie i mieszance korzennych przypraw

boje_sie_motyli

Składniki


8 jajek
3 torebki czarnej herbaty
ok. 10 ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 suszona papryczka chili
łyżka ziaren kolendry
łyżka soli
3 łyżki sosu sojowego
łyżka alkoholu

Sposób przygotowania przepisu:

Marmurowe jaja (samuraja)

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Poczekać aż się ostudzą, następnie delikatnie potłuc skorupki, aby nie odpadły od jajek. Jajka wraz z pozostałymi składnikami włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Tak przygotowane jajka w zalewie wstawić do lodówki na całą noc. Rano jajka obrać i podawać z pikantnym sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuJajkaWielkanocjajka marmurkowe

Komentarze

Podobne przepisy

Jaja w galarecie

Dodane przez: aczp1

Jaja przepiórcze w galarecie

Niby nic nowego, ot, zwykłe jaja...

jaja faszerowane na Wielkanocne śniadanie i nie tylko :)

Dodane przez: bpuzio

jaja faszerowane - 5 farszy

przepis dostałam od wychowawczyni...

image-19rr8r6

Dodane przez: codziennikkulinarny

Jaja Farmera

Dziś proponuję zmodyfikowaną wersję...

Jaja faszerowane serkiem topionym

Dodane przez: Skotka

Jaja faszerowane serkiem topionym

Doskonała przystawka i jedno z...

Jaja faszerowane grzybkami

Dodane przez: Skotka

Jaja faszerowane grzybkami marynowanymi

Smaczne muchomorki na świąteczne...

jajka faszerowane

Dodane przez: koalka

Jaja faszerowane

W tym roku po raz pierwszy robiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE