W książkach kucharskich z całego świata istnieje przynajmniej kilka znanych sałatek i surówek z ogórków. Czasami pochodzą z bardzo odległych zakątków globu (jak np. koreańska sałatka z ogórków z chili), innym razem są to bliskie smaki (jak np. surówka z ogórków po węgiersku) lub nasze rodzime fantazje i wariacje. Jednym z takich przypadków jest sałatka szwedzka na zimę, która w Szwecji jest nieznana. Są to plasterki ogórków konserwowych z marchewką, cebulą, olejem, solą i cukrem. Sałatkę szwedzką w słoikach jada się u nas nie tylko do obiadu, ale przekłada nią też czasem domowe hot dogi. Szwedzka kuchnia jest bogata w słodko-kwaśne dodatki do obiadu, więc taka sałatka mogłaby Szwedom naprawdę zasmakować i od czasu do czasu zastąpić śledzie korzenne czy borówkę do mięs i serów. Skandynawowie sałatki szwedzkiej nie znają, ale, podobnie jak Włosi, mają za to swoją mizerię - i to jest fakt. Przerobili oni charakterystyczną dla Europy Środkowej i Wschodniej surówkę w typowy dla siebie sposób.
Czym wyróżnia się szwedzka mizeria?
Szwedzka surówka z ogórków to mizeria z octem - jabłkowym lub winnym, koniecznie łagodniejszym niż spirytusowy. Ten ostatni będzie dla ogórków w tym wydaniu zbyt dominujący. Mizeria z octem bez śmietany po szwedzku wyróżnia się też dodatkiem cebuli - czerwonej (delikatniejszej niż żółta, mniej gryzącej).
Szwedzi nie byliby sobą, gdyby nie dodali do ogórków odrobiny cukru, która podbije smak warzyw. Nie brak też w niej koperku, którym w Szwecji i Danii obsypywane są nawet kanapki na śniadanie. Taka mizeria jest jeszcze bardziej odświeżająca niż mizeria ze śmietaną i da wam trochę wytchnienia podczas upałów. Jeśli uwielbiacie ogórki, na 1. danie do tego koniecznie zjedzcie chłodnik ogórkowy z rzodkiewką. Będzie świetnym nawiązaniem do szwedzkiej mizerii na 2. danie.
Mizeria z octem po szwedzku - przepis
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe (lub ewentualnie 8 gruntowych)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 2 łyżki koperku
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie cebulę w piórka i przelejcie na sitku wrzątkiem.
- Przełóżcie do miski, dodajcie szczyptę soli, wymieszajcie i odłóżcie na bok.
- Ogórki wyszorujcie i pokrójcie w jak najcieńsze plasterki - nożem, szatkownicą lub mandoliną. Dodajcie do cebuli.
- Wlejcie ocet, dodajcie cukier i świeży, posiekany koperek. Wymieszajcie i doprawcie ewentualnie solą.
- Wymieszajcie i podawajcie od razu lub odstawcie do lodówki na pół godziny.
Przed samym podaniem odlejcie koniecznie wodę spod surówki, którą zdążyły puścić ogórki.
Komentarze