sesja_wizerunk_small

Maria Tomaszewska

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 29.01.2024 13:25 opublikował artykuł:

Mięso na gulasz mięknie ekspresowo po dodaniu 3 łyżek taniego składnika. Rozpływa się w ustach bez krojenia

Tradycyjny gulasz mięsny to sycące, pełnowartościowe danie idealne na obiad zimą. Zrobicie je w 1 garnku z dodatkiem sezonowych warzyw oraz ulubionych przypraw. Jedyny minus tej potrawy to zwykle bardzo długi czas duszenia. Zobaczcie, jak go skrócić, a zarazem otrzymać kruchutkie, delikatne mięso.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 02.01.2024 13:49 opublikował artykuł:

Wciskam 9 goździków w cytrynę i kładę w 1 miejsce w kuchni. "Jeżyk" szybko likwiduje problem

Mój sposób jest całkowicie naturalny, a na dodatek bardzo skuteczny. Niweluje częsty kuchenny kłopot praktycznie od razu po zastosowaniu. Wystarczy wam 1 świeża cytryna oraz kilka sztuk goździków w całości. Zajrzyjcie do szafki z przyprawami i przygotujcie cytrynowego "jeżyka".
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 21.12.2023 12:42 opublikował artykuł:

Pierogi i uszka mrożę w 1 właściwy sposób. Na 100% nie popękają i nie skleją się

Co roku 21.12 lepię pierogi i uszka w dużej ilości, a potem je mrożę, żeby nie tylko przetrwały do świąt, ale były też dobre długo po świętach. Szkół mrożenia pierogów jest kilka (dokładnie 3). Ja wybieram od wielu lat tę 1, która mi się najlepiej sprawdza i to za każdym razem.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 20.12.2023 12:57 opublikował artykuł:

Gwiazda betlejemska nie zrzuci liści po świętach. Dokarmiam ją kuchennym nawozem

Gwiazda betlejemska, czyli poinsecja, to jedna z najpiękniejszych ozdób świątecznego stołu. Co zrobić, żeby roślina tuż po Wigilii nie zaczęła zrzucać liści? Jeśli chcecie, żeby długo wyglądała pięknie i zdrowo, musicie zadbać o kilka detali, w tym – dokarmienie jej odżywką z kuchennych produktów.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 18.12.2023 13:38 opublikował artykuł:

Do ciasta na pierogi i uszka dodaję 1 kopiastą łyżkę. Wychodzi mięciutkie, nie rwie się, pięknie lepi

Wiele osób już zaczęło lepienie świątecznych pierogów i uszek do barszczu. Wystarczy je zamrozić, żeby w Wigilię były gotowe do wrzucenia na wrzątek i podania. Sekret udanego ciasta na pierogi oraz uszka, które wychodzi idealnie plastyczne, a na dodatek nie rwie się podczas sklejania i gotowania, tkwi nie tylko we właściwych proporcjach.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 06.11.2023 12:35 opublikował artykuł:

Kurczaka obtaczam w cieście i wciskam 1 dodatek. Kotlety schabowe i mielone to nic

Filet z kurczaka można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Jednym z nich jest zanurzenie go w cieście i usmażenie na złoto. Tak podane mięso jest bardzo soczyste, a puszyste ciasto świetnie się sprawdza zamiast klasycznej panierki. Dla smaku i aromatu dania ważny jest 1 dodatek.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 05.10.2023 14:45 opublikował artykuł:

Ciasto kruche podwójnie dziurkowane to najlepszy patent na szarlotkę. Użyjcie widelca

Babcinych sposobów czy zupełnie nowych patentów na ciasto kruche znajdziecie w Internecie całą masę. Zwykle dotyczą one właściwych proporcji ciasta, użytych składników lub metod pieczenia. Jest jednak 1 uniwersalny trik, który przydaje się zawsze, niezależnie od tego, jaki macie przepis na kruche ciasto.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 25.09.2023 14:48 opublikował artykuł:

Jeśli skrzydłokwiat nie kwitnie, czas na nową odżywkę. Zrobicie ją za darmo z kuchennych resztek

Właściwie pielęgnowane skrzydłokwiaty potrafią kwitnąć także jesienią. Żeby łatwiej im było wypuszczać nowe pąki, warto zasilać je naturalną odżywką. Przygotujecie ją z 1 kuchennego odpadu i wody. Im szybciej podacie swoim skrzydłokwiatom domowy nawóz, tym większa szansa, że zachwycą was kwiatami jeszcze w tym sezonie.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 11.09.2023 12:56 opublikował artykuł:

Skrzydłokwiat kwitnie i pięknieje w oczach, dzięki nowej odżywce. Zmieliłam garść pestek

Kwitnący skrzydłokwiat to prawdziwa ozdoba mieszkania czy biura. Żeby roślina chętnie wypuszczała nowe pąki i zawiązki liści, niezbędne jest jej właściwe nawożenie. Niedawno dowiedziałam się o nowym, zupełnie naturalnym sposobie pobudzenia skrzydłokwiatów do kwitnienia. Okazał się bardzo skuteczny.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 04.09.2023 17:34 opublikował artykuł:

Robię najbardziej soczyste kotlety siekane. Dzięki 1 metodzie unikam też pryskającego tłuszczu

Siekane kotlety z kurczaka lub indyka to jedno z ulubionych dań obiadowych mojej rodziny. Przyrządzamy je na wiele różnych sposobów, łącząc różne warzywa i przyprawy, dlatego nigdy nam się nie nudzą. Mamy też sposób na uniknięcie śladów tłuszczu na kuchence, które zwykle powstają w czasie smażenia kotletów.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 28.08.2023 16:14 opublikował artykuł:

Najprostszy sok z malin na zimę. Bez cukru i zagotowywania

Domowy sok z malin wcale nie musi być przygotowywany z dużą ilością cukru. Nie wymaga też zagotowywania tych delikatnych owoców. Prostsza metoda sprawia, że sok malinowy wychodzi przepyszny i jest idealnym dodatkiem np. do herbaty w chłodniejsze dni.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 08.07.2023 11:30 skomentował:

Tort serowy z żelką truskawkową

Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 05.07.2023 21:57 skomentował:

Potrawka z mięsa mielonego z warzywami

Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 06.03.2023 13:29 opublikował artykuł:

Idealne ciasto na naleśniki i krokiety to zasługa 3 łyżek płynnego składnika. Smaży się jak złoto

Ile kucharzy, tyle przepisów na naleśniki. Ale ta prosta receptura deklasuje wszystkie inne, a na dodatek - pasuje zarówno do słodkiej wersji naleśników śniadaniowych z owocami, twarogiem lub syropem, jak i do wytrawnych krokietów.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 08.12.2022 16:00 opublikował artykuł:

Bigos na bogato - idealny do odgrzewania. Smak kapusty i mięsa podbije ten 1 dodatek

To jedna z najbardziej popularnych i tradycyjnych potraw kuchni polskiej, pojawia się na stołach zwykle w czasie świąt, ale też czasem zwyczajnie - w chłodne zimowe dni. Jest bowiem idealnym daniem jednogarnkowym. Ile rodzin, tyle bigosów. Dziś, razem z Kubą Tomaszczykiem, 19-letnim zwycięzcą 11. sezonu programu "MasterChef Polska", pokażemy wam, jak można przyrządzić i doprawić to danie nie tylko oryginalnie, ale też niezwykle smacznie.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 23.11.2022 10:34 opublikował artykuł:

Niezawodny trik babci na ciasto drożdżowe. Będzie wysokie, sprężyste i mięciutkie jak puch

Babcie, jak wiadomo, na cieście drożdżowym znają się najlepiej i zawsze się im ono pięknie udaje. Jak to robią? Mają ogromne doświadczenie i praktykę, upiekły już bowiem wiele smacznych drożdżówek, puchatych bułek i chałek. To właśnie z przepiśnika jednej z naszych kochanych babć pochodzi ta metoda - tak banalnie łatwa, że może jej spróbować nawet największy kulinarny amator. A co najważniejsze, także skuteczna. Co więc trzeba zrobić, żeby ciasto drożdżowe już nigdy nie wyszło z piekarnika zwarte, zbite, suche i mało wyrośnięte?
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 16.11.2022 09:49 opublikował artykuł:

Makowiec już nie popęka przy pieczeniu. Poznajcie proste i sprawdzone metody cukierników na piękne ciasto

Makowce drożdżowe to jedne z tych ciast, których przygotowanie jest na tyle pracochłonne, że nieidealny wygląd ciasta po wyjęciu z piekarnika może powodować frustrację. Na szczęście wystarczy znać kilka zasad i przestrzegać ich podczas szykowania makowca, żeby ciasto udało się i wyglądało perfekcyjnie.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 15.11.2022 17:49 opublikował artykuł:

Makowiec już nie popęka przy pieczeniu. Poznajcie proste i sprawdzone metody cukierników na piękne ciasto

Makowce drożdżowe to jedne z tych ciast, których przygotowanie jest na tyle pracochłonne, że nieidealny wygląd ciasta po wyjęciu z piekarnika może powodować frustrację. Na szczęście wystarczy znać kilka zasad i przestrzegać ich podczas szykowania makowca, żeby ciasto udało się i wyglądało perfekcyjnie.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 08.11.2022 10:07 opublikował artykuł:

Złocista, słodka, delikatnie chrupiąca kruszonka - dzięki tej proporcji uda się zawsze i każdemu

Kruszonka to taki przysmak, który jednym kojarzy się z dzieciństwem i ciastem drożdżowym u babci, które było nią obficie i z miłością posypane. A dla innych to po prostu genialny sposób na szybki deser, który nie potrzebuje spodu i udaje się za każdym razem, czyli ulubione owoce zapiekane pod warstwą pokruszonego ciasta (inaczej crumble). Niezależnie od tego, do której grupy należycie, mamy dla was sprawdzone sposoby na przygotowanie przepysznej kruszonki z różnych składników.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 24.10.2022 11:38 opublikował artykuł:

Ten tani kuchenny produkt przynosi ulgę w bólu zatok. Naturalny babciny sposób wraca do łask

Zatkane zatoki bolą, utrudniają wysypianie się, sprawiają, że czujemy się "rozbici". Na szczęście są domowe, sprawdzone metody na szybkie złagodzenie tych męczących objawów.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 24.10.2022 10:58 opublikował artykuł:

Ten tani kuchenny produkt przynosi ulgę w bólu zatok. Naturalny babciny sposób wraca do łask

Zatkane zatoki bolą, utrudniają wysypianie się, sprawiają, że czujemy się "rozbici". Na szczęście są domowe, sprawdzone metody na szybkie złagodzenie tych męczących objawów.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 20.10.2022 17:20 opublikował artykuł:

Zabrakło wam śmietany do zupy lub sosu? Te patenty uratują i zagęszczą danie

Zdrowe i łatwe sposoby na zagęszczanie oraz zabielanie - znajomość tych metod przyda się wam nie raz podczas gotowania. A efekt zawsze będzie pyszny.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 20.10.2022 17:11 opublikował artykuł:

Jak zagęścić zupę bez dodawania do niej zasmażki? 2 najzdrowsze sposoby

Jeśli chcemy zagęścić zupę nie używając zasmażki ani innych typowych dodatków, możemy skorzystać z wypróbowanych, prostych metod, nie wymagających nawet wychodzenia do sklepu. Nasze danie będzie dzięki tym sposobom dużo bardziej dietetyczne, a nadal smaczne.
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 20.10.2022 13:43 opublikował artykuł:

Sposób na idealnie równy, wysoki, puszysty i sprężysty biszkopt. Z tym 1 trikiem uda się zawsze

Czy wiecie, jak za każdym razem osiągnąć efekt pięknie wyrośniętego, puszystego ciasta biszkoptowego, które jest równe i nie opada?
Użytkownik Maria Tomaszewska w dniu 06.10.2022 12:48 opublikował artykuł:

Lubicie mięsne smaki? Ten prosty sos grzybowy z czosnkiem pieczonym w całości was zachwyci

Zaskoczcie bliskich genialnym sosem grzybowym, przygotowanym z efektownym, a tanim dodatkiem, który sprawi, że danie staje się delikatne i pełne mięsnego smaku (choć nie ma w nim grama mięsa).

To może cię zainteresować