Mielony, sklepowy twaróg nadaje się nie tylko do klasycznego pieczonego sernika. Sernik na zimno z sera z wiaderka to inna, prostsza i mniej wymagająca opcja. Jeśli tylko dokładnie zmiksujecie, a następnie wymieszacie masę z bitą śmietaną i galaretką, sukces macie w kieszeni. Sernik na zimno z twarogu z wiaderka w tym wydaniu jest bielutki, równy i wygląda skromnie, ale smakuje bosko. Nie ma żadnego ryzyka cukierniczej katastrofy - 1 powód do stresu macie więc z głowy. Po schłodzeniu ozdóbcie sernik w dowolny sposób, np. wiórkami kokosowymi, startą skórką z wyparzonej limonki, pokruszonymi pistacjami, połówkami orzechów lub świeżymi owocami.

Jak zrobić sernik na zimno z twarogu z wiaderka?

Sernik z serem z wiaderka zawsze wychodzi aksamitnie gładki i kremowy. Masa jest przy okazji mniej zbita i delikatniejsza niż w przypadku sernika z sera wiejskiego lub typowego twarogu „z klinka”, który trzeba zmielić samemu, najlepiej 2 lub 3 razy. Podobny efekt uzyskacie przy użyciu serka śmietankowego.

Prosty i pyszny sernik z sera z wiaderka zamiast pieczonego spodu ma biszkopty z galaretką i czekoladą. Możecie je też zamienić na herbatniki (rozkładane na spodzie) lub typowy herbatnikowy spód z ciasteczek sklejonych odrobiną roztopionego masła, jeśli obawiacie się, że ciasteczka podczas krojenia zaczną odpadać. Możecie też całkowicie zrezygnować ze spodu, a postawić na bogatsze zrobienia wierzchu, które odwrócą uwagę bardziej dociekliwych gości, którzy również lubią piec (np. teściowej). 

Masa składa się ubitej śmietanki kremówki z dodatkiem tężejącej, stygnącej galaretki cytrynowej, cukru i białej czekolady, która pomaga stabilizować całość, a oprócz tego nadaje ciekawszy smak masie serowej. Wszystko to trzeba dokładnie raz jeszcze zmiksować. Z białą czekoladą doskonale zgrywają się cytrusy - stąd dodatek galaretki cytrynowej. Możecie też zdecydować się na limonkową lub pomarańczową.

Cytrusowy charakter prostego i pysznego sernika z sera z wiaderka dodatkowo podkreśli starta skórka z limonki - wystarczy posypać nią wierzch ciasta w wybranych miejscach. Możecie też ostrożnie obrać limonkę, tworząc ze skórki jak najdłuższe paski i zrobić z nich skórkę kandyzowaną w syropie cukrowym, a następnie rozłożyć ją na cieście.  

Przepis na komunijny sernik na zimno z sera z wiaderka 

Składniki (na okrągłą formę o śr. 21 cm):

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 3 galaretki cytrynowe + 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 opakowanie ciasteczek z czekoladą i galaretką lub herbatników
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przesypcie galaretki do miseczki i zalejcie 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą i odłóżcie na bok. 
  2. W międzyczasie ubijcie na sztywną pianę kremówkę z cukrem. 
  3. Dodajcie do piany tężejącą galaretkę, ser z wiaderka i zetrzyjcie do środka białą czekoladę. 
  4. Zmiksujcie dokładnie masę. Powinna być gładka.
  5. Wyłóżcie formę ciasteczkami lub herbatnikami i wyłóżcie na nie masę serową. Pierwszą porcję, która styka się ze spodem, wyłóżcie bardzo ostrożnie, by ciasteczka nie przesunęły się w środku. 
  6. Schłodźcie sernik w lodówce przez kilka godzin, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie chłonęło innych zapachów z lodówki.