U nas w domu nie ma Wielkanocy bez jajek w kilku postaciach. Przede wszystkim, w pierwszej kolejności, zanim zaczniemy jeść, dzielimy się nimi w domu jak opłatkiem na Wigilię - taką mamy tradycję. Jajka muszą znaleźć się też w żurku lub w barszczu białym, zupie chrzanowej i sałatce jarzynowej. W domu mamy też kilka specjalnych salaterek z wgłębieniami właśnie na jajka faszerowane. Oprócz tych z majonezem, na święta robię też obowiązkowo jajka faszerowane po polsku, ze skorupką od spodu i od zewnątrz - z chrupiącą skorupką z bułki tartej. 

Jak zrobić smażone jajka faszerowane?

Jajka faszerowane po polsku są proste do przygotowania, ale wymagają precyzji, delikatności i bardzo ostrego noża. Jajka należy ugotować na twardo - żółtka i białka powinny być dobrze ścięte. Po osuszeniu skorupki, nie obierajcie jej. Przekrójcie jajka wzdłuż, wraz ze skorupką - ostrożnie, ale w zdecydowany sposób. Wydrążcie jajka, wymieszajcie je z masłem, solą, pieprzem i szczypiorkiem, a następnie napełnijcie je taką pastą jajeczną. Na koniec posypcie bułką tartą i przesmażcie jak kotlety.

Takie jajka faszerowane ze skorupką i chrupiącą warstwą bułki tartej to zupełnie co innego niż jajka z majonezem, chrzanem czy z pastą tuńczyka. Są proste, a jednocześnie niebanalne - najlepsze na ciepło. Oprócz masła do pasty z jajek i masła możecie tez dodać podsmażone pieczarki, wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki dobrej jakości - wtedy jajka na patelni będą potrzebować chwilki dłużej na patelni. Oprócz szczypiorku do posypania możecie użyć rzeżuchy lub pikantnej rukoli - przełamią one łagodny smak farszu. 

Przepis na jajka faszerowane po polsku 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, do dekoracji: szczypiorek, koperek lub rzeżucha (jeśli już ją wyhodowaliście). Możecie też użyć pikantnych liści rukoli - będą pasować do jajecznego farszu. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie jajka na twardo, wystudźcie i osuszcie dokładnie skorupkę. Nie obierajcie. Ostrym nożem (najlepiej z ząbkowanym ostrzem) przekrójcie wzdłuż na pół.
  2. Wydrążcie delikatnie bez uszkadzania skorupek. 
  3. Posiekajcie białko z żółtkiem i dodatkowo rozgniećcie widelcem. Wymieszajcie z 2 łyżkami masła, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  4. Nafaszerujcie jajka pastą i posypcie bułką tartą. Dociśnijcie lekko, by nie odpadała od pasty.
  5. Roztopcie pozostałe masło na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu rozłóżcie jajka, bułką tartą do dołu.
  6. Smażcie pod przykrywką przez kilka minut. Po 3-4 minutach możecie delikatnie odwrócić jajka bułką do góry i podsmażyć od strony skorupki.
  7. Przed podaniem posypcie zieleniną i jedzcie na ciepło.