U nas w domu nie ma Wielkanocy bez jajek w kilku postaciach. Przede wszystkim, w pierwszej kolejności, zanim zaczniemy jeść, dzielimy się nimi w domu jak opłatkiem na Wigilię - taką mamy tradycję. Jajka muszą znaleźć się też w żurku lub w barszczu białym, zupie chrzanowej i sałatce jarzynowej. W domu mamy też kilka specjalnych salaterek z wgłębieniami właśnie na jajka faszerowane. Oprócz tych z majonezem, na święta robię też obowiązkowo jajka faszerowane po polsku, ze skorupką od spodu i od zewnątrz - z chrupiącą skorupką z bułki tartej.
Jak zrobić smażone jajka faszerowane?
Jajka faszerowane po polsku są proste do przygotowania, ale wymagają precyzji, delikatności i bardzo ostrego noża. Jajka należy ugotować na twardo - żółtka i białka powinny być dobrze ścięte. Po osuszeniu skorupki, nie obierajcie jej. Przekrójcie jajka wzdłuż, wraz ze skorupką - ostrożnie, ale w zdecydowany sposób. Wydrążcie jajka, wymieszajcie je z masłem, solą, pieprzem i szczypiorkiem, a następnie napełnijcie je taką pastą jajeczną. Na koniec posypcie bułką tartą i przesmażcie jak kotlety.
Takie jajka faszerowane ze skorupką i chrupiącą warstwą bułki tartej to zupełnie co innego niż jajka z majonezem, chrzanem czy z pastą tuńczyka. Są proste, a jednocześnie niebanalne - najlepsze na ciepło. Oprócz masła do pasty z jajek i masła możecie tez dodać podsmażone pieczarki, wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki dobrej jakości - wtedy jajka na patelni będą potrzebować chwilki dłużej na patelni. Oprócz szczypiorku do posypania możecie użyć rzeżuchy lub pikantnej rukoli - przełamią one łagodny smak farszu.
Przepis na jajka faszerowane po polsku
Składniki:
- 6 jajek
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo, do dekoracji: szczypiorek, koperek lub rzeżucha (jeśli już ją wyhodowaliście). Możecie też użyć pikantnych liści rukoli - będą pasować do jajecznego farszu.
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie jajka na twardo, wystudźcie i osuszcie dokładnie skorupkę. Nie obierajcie. Ostrym nożem (najlepiej z ząbkowanym ostrzem) przekrójcie wzdłuż na pół.
- Wydrążcie delikatnie bez uszkadzania skorupek.
- Posiekajcie białko z żółtkiem i dodatkowo rozgniećcie widelcem. Wymieszajcie z 2 łyżkami masła, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Nafaszerujcie jajka pastą i posypcie bułką tartą. Dociśnijcie lekko, by nie odpadała od pasty.
- Roztopcie pozostałe masło na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu rozłóżcie jajka, bułką tartą do dołu.
- Smażcie pod przykrywką przez kilka minut. Po 3-4 minutach możecie delikatnie odwrócić jajka bułką do góry i podsmażyć od strony skorupki.
- Przed podaniem posypcie zieleniną i jedzcie na ciepło.
Komentarze