Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

4.51 (146 ocen)

Pyszna, ostra, rozgrzewająca zupa chrzanowa

Składniki:

  • - 35 dag białej kiełbasy surowej
    - 2 średnie marchewki
    - 1 duża pietruszka
    - 200 gram ostrego chrzanu ze słoiczka
    - 100 ml słodkiej śmietany 12-36 %
    - 1 liść laurowy
    - 5 ziaren ziela angielskiego
    - 8 ziaren czarnego pieprzu
    - 1 łyżka majeranku
    - sól
    - pieprz
    - koperek i przepiórcze jajka do podania
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białej kiełbasy dodajemy obraną, umytą i przekrojoną na 4 części marchewkę i pietruszkę. Zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz ziarnisty. Gotujemy 70-80 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Wywar przecedzamy, do gorącego dodajemy chrzan i słodką śmietanę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Usuwamy flak z kiełbasy i kroimy ją w ćwiartki talarków, dorzucamy do zupy.
  • 3. Zupę chrzanową podajemy z ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajeczkami oraz drobno posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować