Zupa z sałaty

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowy i smaczny sposób na zużycie nadmiaru sałaty. W smaku przypomina zupę szczawiową, ale w łagodnej, niekwaśnej wersji. Dobry pomysł na przemycenie zieleniny do dziecięcej diety.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 główki sałaty (może być przywiędła)
    3-4 średnie ziemniaki
    3 średnie cebule
    1-2 ząbki czosnku
    3/4 łyżeczki mielonej lub tłuczonej kolendry
    1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
    2 łyżki masła (ew. oleju)
    3 szklanki wywaru z warzyw + sól LUB 3 szklanki wody i kostka warzywna
    opcjonalnie: zielenina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój drobno cebulę, ziemniaki i czosnek. Sałatę poszatkuj (możesz użyć także twardych części).
  • 2. Rozpuść masło w garnku. Podsmaż cebulę z czosnkiem, często mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj wywar/wodę z kostką oraz przyprawy i dobrze wymieszaj.
  • 3. Wrzuć ziemniaki i sałatę, od czasu do czasu mieszaj. W tej chwili nie będą się mieścić w wywarze, z czasem zmniejszą swoją objętość. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
  • 4. Zdejmij zupę z ognia i zblenduj, przetrzyj przez sito lub podaj w klasycznej formie. Gotowe!

Porady

Po zamianie masła na olej roślinny powstanie wersja wegańska. Zupa jest sycąca, ale nie ma wielu wymienników, ponieważ węglowodany pochodzą praktycznie z tych kilku ziemniaków (dobre danie dla cukrzyków).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować