Joguretka

4.45 (186 ocen)

  • 40 min

Smak i kaloryczność deseru zależy całkowicie od wyboru jogurtu... Można użyć naturalnego i dodać świeże owoce, można użyć smakowego (np. tiramisu czy kokosowego) lub zrobić kilka warstw z różnych smaków. Nie ma znaczenia czy jogurt jest z mleka koziego, krowiego czy sojowych zamienników.

  • 40 min

Składniki:

  • 400ml dowolnego jogurtu
    2 łyżki żelatyny
    wybrane dodatki
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Joguretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 łyżki żelatyny bardzo dokładnie rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. (zapobiegnie to tworzeniu się galaretowych glutów). Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Jogurt napowietrzyć, miksując lub ubijając przez kilka minut. Dodać żelatynę i dokładnie połączyć z jogurtem. Jeśli w planach są jakieś dodatki do masy, należy je wrzucić teraz.
  • 3. Przelać masę do formy/miski i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Przy wyciąganiu należy zanurzyć 3/4 wysokości brzegów formy/miski w ciepłej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem. Ozdobić i podawać.

Porady

Dodatki można wrzucić do masy (np. owoce, kawałki galaretki, wiórki czekoladowe) lub ozdobić gotową joguretkę (np. bitą śmietaną, syropem owocowym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować