Zupa z sałaty

4.96 (207 ocen)

  • 15 min

Letnia, szybka i pyszna zupa. Można ją podawać na różne sposoby. Dobry sposób na wykorzystanie sałaty gdy przeje się nam już w sałatkach :) Przepis już bardzo dawny. Taką zupę robiła jeszcze moja babcia :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 l lekkiego bulionu
    1/2 główki średniej wielkości sałaty
    ok. 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    ok. 50 ml słodkiej śmietanki 18%
Wystaw ocenę:

4.96 (207 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty pokroić wzdłuż głównego nerwu na pół a potem na ok. 2 cm paski. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać kwasek cytrynowy, gotować ok. 15 minut.
  • 2. W ok. 100 ml zimnej wody wymieszać mąkę, wlać (można przez sitko), cały czas przy tym mieszając, do zestawionej z palnika zupy. Ponownie wstawić na palnik, mieszając zagotować. Wyłączyć, wlać śmietankę, wymieszać.

Porady

Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i chlebem lub z osobno podanymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować