Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

4.48 (145 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oznaką świąt jest zapach z unoszący się z kuchni pysznej kapusty z grzybami.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    100-200g suszonych leśnych grzybów
    1 cebula
    pół kostki masła
    3 łyżki oleju
    2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Kapusta kiszona

Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszone grzyby 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 2 godziny ,aby się namoczyły i oczyściły z zabrudzeń.
  • grzyby 2. Następnie grzybki wykładamy na deskę i kroimy na paseczki.
  • kapusta kiszona 3. Kapustę siekamy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Jeśli jest mocno ukiszona przepłakuj ją pod zimną wodą i wtedy włóż do garnka. Dodaj masło ,olej i podlej woda lub bulionem.
  • kapusta z grzybami 4. Posiekaj cebule w kosteczkę i dodaj z grzybami do kapusty.
  • kapusta kiszona 5. Dusimy wszystko do miękkości pod przykryciem na wolnym gazie. Doprawiamy.

Porady

Do kapusty można zetrzeć marchewkę jeśli jest jest mało w kapuście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Suszone grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować