Kapusta kiszona z papryką

5 (194 ocen)

Kapusta kiszona duszona z papryką. Odpowiednio doprawiona ziołami prowansalskimi oraz papryką mieloną. Smakuje wyśmienicie jako dodatek do obiadu - na ciepło i na zimno. Można się nawet pokusić, by podać ją jako danie wigilijne zamiast kapusty z grzybami czy grochem.

Składniki:

  • 1 kg kwaszonej kapusty
    1 średnia czerwona papryka (150g)
    1 duża biała cebula (140g)
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    kilka łyżek wody
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Kapusta kiszona z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta kiszona z papryką 1. Paprykę pozbawić nasion, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej - zeszklić na nim rozdrobnione warzywa.
  • Kapusta kiszona z papryką 2. Następnie dodać kapustę, wsypać zioła i obie papryki - wymieszać. Dusić 30 min, podlewając wodą, by nie przypalić kapusty. Co jakiś czas mieszać.
  • Kapusta kiszona z papryką 3. Potrawę doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
  • 4. Kapustę gotować ok. 45 min, odcedzić i ewentualnie pokroić na krótsze "włosy".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować